detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
21.11.2023 12:18
Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun
Глобальна війна, «Майдан-3» та участь військових у політиці: Зеленський дав інтерв’ю британському The Sun
Президент заявив, що Росія має план усунути його з посади до кінця 2023 року і розпалюватиме глобальний конфлікт, поки її не зупинять. За його словами, військові мають право піти у політику, проте тоді вони не можуть займатися війною: «При всій повазі до генерала Залужного, є абсолютне розуміння ієрархії».

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв’ю британському таблоїду The Sun, у якому поділився думками про перспективи Третьої світової війни, головні потреби України, плани Росії щодо його зміщення з посади, потенційну участь військових у політиці.

Зеленський застеріг, що війна Росії проти України може перерости у Третю світову війну, адже Росія розпалює конфлікти по всьому світу, які ризикують вийти з-під контролю.

Він заявив, що Росія допомагала тренувати бойовиків ХАМАСу, які вчинили різанину в Ізраїлі, поглиблює партнерство з Іраном, а також  готується зараз до «нових кроків» на Балканах.

«Все не просто… Україна сьогодні перебуває в центрі цих глобальних ризиків Третьої світової війни. І я дійсно думаю, що Росія буде тиснути доти, доки Сполучені Штати і Китай разом не скажуть їм дуже, дуже серйозно, щоб вони забиралися геть із території…», — сказав президент.

Зеленський визнав, що без західної допомоги Україна не зможе перемогти, бо її власних військових і фінансових ресурсів буде недостатньо, щоб захистити себе. Проте український лідер переконаний, що якщо Росія переможе Україну, то наступними будуть країни НАТО.

За його словами, Україна найбільше потребує протиповітряної оборони — це дасть змогу українцям повернутися з-за кордону і поповнювати бюджет країни: «Українці, які виїхали в інші країни через війну, почнуть повертатися додому і працювати на благо своєї країни, якщо Україна матиме достатньо ППО, щоб захистити їх, і відповідно це призведе до того, що Київ не потребуватиме так багато фінансової допомоги від Заходу».

Президент також сказав, що українці втомилися від війни, але не готові вимагати миру за будь-яку ціну: «Ми не віримо ні Путіну, ні Росії, ми не віримо, що вони хочуть закінчити війну. Вони хочуть нас вбити. А ми хочемо справедливості. Тому ми не говоримо про мир за будь-яку ціну. Ми говоримо про справедливий мир. Чи важко на полі бою? Так. Але дружити чи сідати за дипломатичний стіл зараз з Росією? Ні».

Зеленський також заявив, що Росія хоче усунути його з посади президента України до кінця 2023 року. Для цього вона вигадала план дестабілізації під умовною назвою «Майдан-3»

«Операція називається “Майдан-3”, вона має на меті змінити президента. Можливо, не шляхом убивства. Я маю на увазі, що він змінюється. Вони будуть використовувати будь-які інструменти, які у них є. Ось така ідея, до кінця року», — розповів він.

Президент повідомив, що пережив не менше п’яти-шести замахів на своє життя.

За його словами, перший випадок був цікавим, а наступні він порівняв з ковідом: «Вперше — дуже цікаво. А далі — як COVID. Спершу люди не знають, що з цим робити, і це виглядає дуже страшно. А далі просто розвідка доповідає тобі: ще одна група прийшла в Україну, щоб зайнятися цим».

Зеленський відмовився відповідати на запитання, чи здійснювала Україна вбивства у відповідь. На запитання, чи скористається Україна шансом убити Путіна, якщо буде така можливість, він відповів: «Це війна, і Україна має всі права захищати свою землю».

Зеленський заявив, що військові мають право піти в політику, проте тоді вони не мають займатися війною.

«Тоді він повинен увійти в політику, і тоді він не зможе займатися війною. Якщо ви керуєте війною, пам'ятаючи про те, що завтра ви займатиметеся політикою або виборами, то на словах і на лінії фронту ви поводитеся як політик, а не як військовий, і я вважаю, що це величезна помилка.

При всій повазі до генерала Залужного і до всіх командирів, які перебувають на полі бою, є абсолютне розуміння ієрархії і все, і не може бути двох, трьох, чотирьох, п'яти. Відповідно до закону, і під час війни це не може навіть обговорюватися. Це не веде до єдності нації», — заявив президент.

За його словами, зараз різні політичні сили підштовхують військових у політику.

«Це було після 2014 року, коли кожна політична партія хотіла якихось військових, зірок війни, і я вважаю, що це було дуже великою помилкою. Їх підштовхнули до політики, бо вони були знищені, репутація», — сказав Зеленський.

Відзначимо, за останній місяць перші особи України активно присутні в інформаційному полі США.

Так, 6 листопада президент Володимир Зеленський в ефірі американського телеканалу NBC News назвав Володимира Путіна «довбаним терористом» і заявив, що українці не готові віддати йому свою свободу.

Президент заперечив твердження, начебто війна зайшла в глухий кут. Він сказав, що Україна перехопила ініціативу на полі бою, а Росія втрачає на лінії фронту тисячі своїх військових та сотні одиниць техніки.

Перед тим, 2 листопада, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний опублікував колонку та дав інтерв’ю американському виданню The Economist

В інтерв’ю генерал розповів, що ситуація на фронті зайшла в глухий кут, коли жодна зі сторін не може просуватися, бо однаково технологічно оснащена. Головнокомандувач вважає, що для вирішення цієї проблеми потрібен потужний технологічний стрибок.

У своїй колонці генерал перерахував п'ять ключових військових можливостей і технологій, які в такій ситуації потребують ЗСУ, а саме: повітряна міць, засоби радіоелектронної боротьби, контрбатарейна боротьба, мінно-вибухові технології та нарощування резервів.

Наприкінці жовтня американський журнал Time опублікував статтю про проблеми, з якими стикається президент Володимир Зеленський під час війни, починаючи від ситуації на фронті та міжнародної підтримки і закінчуючи боротьбою з корупцією.

Посилаючись на неназваних членів оточення президента, автор статті Саймон Шустер написав, що після останнього візиту до США Зеленський почувається «розлюченим», а дехто з оточення начебто переконаний, що президент «обманює себе» і не слухає інших.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «аноніми» з оточення президента Володимира Зеленського надали неправдиву інформацію для матеріалу у виданні Time, а правоохоронці мають з’ясувати, хто були ці люди. Радник голови ОП Михайло Подоляк вважає, що ця стаття — «суб’єктивна точка зору конкретного журналіста».

Крім того, нещодавно президент Володимир Зеленський зустрівся з американськими журналістами, серед яких були гендиректор Fox Corporation Лаклан Мердок, журналіст The Sun Жером Старкі та журналіст Fox News Бенджамін Холл. 

Фото: The Sun

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY