Львівські студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон

Львівські студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон

14 Листопада 2023
3787
14 Листопада 2023
14:03

Львівські студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон

3787
Раніше у Львівській політехніці, де працює мовознавиця, відмежувалися від її позиції щодо російськомовних військових, зауваживши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».
Львівські студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон
Львівські студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Фаріон

У Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити мовознавицю Ірину Фаріон із Національного університету «Львівська політехніка». Про це з місця події повідомила кореспондентка Суспільного.

Серед учасників мітингу — студенти НУ «Львівська політехніка», ЛНУ ім. Івана Франка, коледжу індустрії моди КНУКіМ та інші. Із собою вони принесли плакати «Фаріон — геть», «Ірина Фаріон ганьбить Україну».

«Ми вийшли на цей протест, щоб домогтися звільнення Ірини Фаріон з університету. Тому що мій батько військовий і я хвилююся за нього постійно. Коли викладач мого інституту каже такі огидні речі, про це не можна мовчати. Є предмети, які вона викладає у мене», — розповіла «Суспільному Львів» студентка НУ «Львівська політехніка» Софія з Кременчука.

До студентів вийшли представники Львівської політехніки та запросили їхніх делегатів до адміністрації.

ДОПОВНЕНО: Як згодом повідомив кореспондент «Укрінформу», проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету Львівська політехніка Олег Давидчак на зустрічі зі студентами поінформувавав, що  рішення стосовно звільнення Ірини Фаріон ухвалить спеціально створена комісія, яка збереться 23 листопада.

«Ми почули сьогодні думку студентів, але є і інші думки. Рішення щодо звільнення Ірини Фаріон є непростим, повинна відбутися певна процедура, коли ми вивчимо всі обставини і матеріали справи, свідчення викладачів, студентів та й саму пані Фаріон. До цього часу ми не мали жодних негативних відгуків від студентів на неї. Але потрібно то все зважити», — сказав Давидчак.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 4 листопада на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, у якому мовознавиця сказала, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті говорять російською. 

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працює Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не приховала його імені.

13 листопада окупанти повідомили, що знайшли і затримали студента. Він начебто перебуває в «Центрі боротьби з екстремізмом» російського МВС. Вони оприлюднили відео з його «розкаянням», яке підписали «Щиро вам дякую, пани Фарион, вы нам очень помогли!». 

Цього ж дня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації про студента.

Постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева також назвала злочином оприлюднення листа студента з окупованого півострова.

Фото: «Суспільне Львів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3787
Читайте також
16.11.2023 11:44
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10 784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду