Нацрада перевірить 5 канал через ефір з Фаріон

Нацрада перевірить 5 канал через ефір з Фаріон

16 Листопада 2023
10783
16 Листопада 2023
11:44

Нацрада перевірить 5 канал через ефір з Фаріон

10783
Моніторинг регулятора зафіксував ознаки дискримінації.
Нацрада перевірить 5 канал через ефір з Фаріон
Нацрада перевірить 5 канал через ефір з Фаріон

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила позапланову перевірку 5 каналу (юридична особа — ТОВ «ТРК НБМ»). Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 16 листопада.

За словами члена Нацради Максима Онопрієнка, регулятор отримав скарги на ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою» 4 листопада, де гостею була колишня народна депутатка, мовознавиця Ірина Фаріон.

Це стало приводом до проведення моніторингу.

Його результати показали, що згадана програма має ознаки порушення закону «Про медіа», який забороняє поширення дискримінаційних висловлювань щодо національності, віку, статі й інших ознак.

Під час згаданого ефіру мовознавиця сказала, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ і не може назвати їх українцями. Це викликало хвилю обурення серед українських захисників і в суспільстві загалом.

Перевірка пройде 7–15 грудня.

Нагадаємо,  4 листопада на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, у якому мовознавиця сказала, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті говорять російською. 

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працювала Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не приховала його імені.

13 листопада окупанти повідомили, що знайшли і затримали студента. Він начебто перебуває в «Центрі боротьби з екстремізмом» російського МВС. Вони оприлюднили відео з його «розкаянням», яке підписали «Щиро вам дякую, пани Фарион, вы нам очень помогли!». 

Цього ж дня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації про студента.

Постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева також назвала злочином оприлюднення листа студента з окупованого півострова.

14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Ірину Фаріон з Національного університету «Львівська політехніка». 

15 листопада СБУ повідомила, що відкрила щодо Фаріон кримінальне провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу, а також призначила низку експертиз щодо її висловлювань і публікацій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10783
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
,Володимир
158 дн. тому
Невже не зрозуміло,що Ірина Фаріон мала на увазі етнос,а не громадянство російськомовних українців,бо якщо за 30 років вони не вивчили української,то й,справді,є сумнів,що вони етнічні українці.Але вона не заперечувала їх українське громадянство.
Юлія
162 дн. тому
Так іі ж не за мову притягують до відповідальності, а за образу військових. Не робіть з неі мученицю. І мова тут ні до чого. Скільки років вона відстоює питання мови і не було жодних питань, але в питанні війскових, які зараз щохвилини ризикують своім життям заради Украіни це вже зашквар і скотство. Чорнорота хабалка вона, не зважаючи на наявність вченого ступеню(((
Оксана
162 дн. тому
Країна,в якій переслідують і знищують тих,хто відстоює Державну мову і Державні інтереси,а толерують і з піною на губах захищають мову ворога і вбивці,захищають олігархів-злодіїв і депутатів-зрадників не має майбутнього. Така країна,нажаль,ніколи не буде вільною і незалежною. Якщо в Україні залишиться російський "язик", то вона завжди буде московитською колонією. Навіть московитський президент визнав на весь світ,що там де є "язик" там є расєя,а українцям варто задуматись яке майбутнє вони хочуть для своїх дітей.
марія
162 дн. тому
а що робити з дітками,які вийшли на мітинг в політеху Львова проти Фаріон,яка сказала проте що вона думає,вони ж не вийшли проти фінансування єдиних новин,де тільки канали 1+1-Медведчука,Коломойського,а вишенька на торті ІНТЕР фірташа ,не проти фінансування російського Фрідо-Леньки кравец з95кварталу і т.д..Просто в нашому суспільстві вкорінилася "культура"95кварталу,де в прямому ефірі клали пеніс на рояль,а тепер кладуть на наших дітей і що ми хочемо в результаті. Тепер республіканці будуть ссилатися на історію з Фаріон і про яку свободу слова в Україні і чи дадуть нам допомогу і чи пенсіонери одержать пенсії і буде допомога військова.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду