«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки

«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки

13 Листопада 2023
16390
13 Листопада 2023
13:40

«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки

16390
Попри застереження користувачів, Фаріон відмовилася приховати ім’я студента з Криму, який надіслав їй листа підтримки щодо мовного питання. Окупанти зловили студента і записали відео з його «розкаянням», підписавши його: «Дякую пани Фарион».
«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки
«Дякую пани Фарион»: Окупанти затримали кримського студента, ім'я якого оприлюднила Ірина Фаріон. Він написав їй листа підтримки

Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не стала приховувати його імені. Сьогодні окупанти повідомили, що знайшли студента, і оприлюднили відео з його «розкаянням». Про це повідомляють hromadske та активіст Сергій Стерненко.

8 листопада Ірина Фаріон оприлюднила на своєму телеграм-каналі електронний лист, який надійшов їй від кримського студента Максима Глєбова. Він підтримав мовознавицю в питанні важливості українською мови.

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі, я вийду на [вулицю імені] Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. 

[…] Ви для мене промінь серед темряви окупації. Знаю, Україна переможе рашу. Знаю, Мова переможе язик»— написав хлопець.

Фаріон підкріпила до повідомлення скриншот листа, не приховавши імені студента й міста, де він навчається.

Коли користувачі мережі вказали їй, що хлопцеві може загрожувати небезпека, якщо російські спецслужби побачать її допис і знайдуть студента, Фаріон усе одно відмовилась приховати ім’я хлопця.

«Не давайте порад, коли вас не просять. У мене прикрите прізвище? Ви чого своє сховали?» — написала Фаріон у відповідь на коментар.

Сьогодні, 13 листопада, зранку проросійський ресурс «Крымский СМЕРШ» повідомив, що знайшов студента з тимчасово окупованого Криму, який надіслав лист підтримки Ірині Фаріон.

Як заявив проросійський ресурс, їм вдалося знайти хлопця саме завдяки неприхованим даним з допису Фаріон. Вони також заявили, нібито змогли встановити «коло однодумців» Глєбова.

«Крымский СМЕРШ выносит благодарность Ирине Фарион за помощь в выявлении и наказании нацистов на территории Крыма, "щиро вам дякую, пани Фарион" присылайте ещё!» — написали окупанти (оригінальну стилістику збережено).

Згодом «Крымский СМЕРШ» оприлюднив відео, на якому хлопець представляється Максимом Глєбовим і підтверджує, що це він надіслав листа Фаріон.

На відео він сказав, що перебуває у «Центрі боротьби з екстремізмом» російського окупаційного Міністерства внутрішніх справ, де з ним провели «інтелігентну бесіду».

Він сказав, що повністю «розкаюється» і «визнає свою провину». 

«Ещё раз, "дякую пани Фарион", вы нам очень помогли!» — підписали відео окупанти (оригінальну стилістику збережено).

Допис на телеграмі-каналі Ірини Фаріон досі доступний.

Нагадаємо, 4 листопада на 5 каналі і згодом на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання.

Фаріон сказала, що «не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи. І є болото. А це болото називається яничари, відступники, зрадники».

Вона також заявила, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті не говорять українською мовою. «Якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускімі”. […] Ну шо це за бздура — воювати в українській армії і говорити російською мовою?».

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працює Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

Головне фото: «Радіо Свобода»; скриншоти: Сергій Стерненко / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16390
Читайте також
16.11.2023 11:44
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10 784
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
166 дн. тому
Для юдейських нацистів не існує жодних меж. Вони катували і вбивали мільйонами. Кілька тисяч у Палестині Україні для них ніщо.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду