detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
16.11.2023 10:58
Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду
Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Вона готує позов до суду
Про звільнення мовознавиці повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий, також про це поінформували на сайті вишу.

15 листопада Національний університет «Львівська політехніка» розірвав трудову угоду з викладачкою кафедри української мови Іриною Фаріон, про що повідомив на своєму сайті.

«Відповідно до пункту 3 статті 41 Кодексу законів про працю Національний університет “Львівська політехніка” з 16 листопада 2023 року розриває трудову угоду з професоркою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Іриною Фаріон», — ідеться в повідомленні вишу.

Інформацію про звільнення Ірини Фаріон підтвердив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Він висловив підтримку студентам, які 14 листопада у Львові вийшли на мітинг з вимогою звільнити професорку Фаріон, і подякував їм «за небайдужість, вміння відстоювати та захищати свої цінності».

«Позиція міністерства незмінна — людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти. Сподіваюсь, СБУ у межах відкритого кримінального провадження дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки», — написав Лісовий.

Учора ж пізно ввечері Ірина Фаріон у своєму телеграм-каналі опублікувала фото наказу про її звільнення та повідомила, що звернеться до суду.

«Звільнення без жодного підпису. Це щось нове у трудовому праві. Які ж дуже маленькі стали враз ті, що працюють у великих стінах Політехніки, яку освятили свого часу життям своїм Степан Бандера і Роман Шухевич, Катерина Зарицька і Остап Мащак, Петро Франко і Степан Чарнецький», — написала Фаріон.

Вона завершила свій допис цитатою з поезії Ліни Костенко і заявила, що звернеться до суду.

«До перемоги, панове! Все тільки розпочинається, бо кожен фініш — це по суті старт. Готую позов до суду», — написала мовознавиця.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», 4 листопада на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, у якому мовознавиця сказала, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті говорять російською. 

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працювала Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

8 листопада Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не приховала його імені.

13 листопада окупанти повідомили, що знайшли і затримали студента. Він начебто перебуває в «Центрі боротьби з екстремізмом» російського МВС. Вони оприлюднили відео з його «розкаянням», яке підписали «Щиро вам дякую, пани Фарион, вы нам очень помогли!». 

Цього ж дня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації про студента.

Постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева також назвала злочином оприлюднення листа студента з окупованого півострова.

14 листопада у Львові студенти вийшли на мітинг з вимогою звільнити Ірину Фаріон із Національного університету «Львівська політехніка». 

15 листопада СБУ повідомила, що відкрила щодо Фаріон кримінальне провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу, а також призначила низку експертиз щодо її висловлювань і публікацій.

Читайте також:

Фото: Ірина Фаріон / телеграм

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY