Ірина Фаріон назвала «провокацією» інцидент з кримським студентом, якого затримали росіяни

Ірина Фаріон назвала «провокацією» інцидент з кримським студентом, якого затримали росіяни

13 Листопада 2023
4844
13 Листопада 2023
19:47

Ірина Фаріон назвала «провокацією» інцидент з кримським студентом, якого затримали росіяни

4844
У своєму повідомленні в телеграмі мовознавиця закликає не вестися «на гебістську тактику ворога».
Ірина Фаріон назвала «провокацією» інцидент з кримським студентом, якого затримали росіяни
Ірина Фаріон назвала «провокацією» інцидент з кримським студентом, якого затримали росіяни

Мовознавиця і екснардепка Ірина Фаріон назвала «провокацією» інцидент зі студентом у тимчасово окупованому Криму, лист якого вона раніше оприлюднила.

«Бачу, що ширять чергову провокацію проти мене, начебто через мене затримано якогось студента. Панове. Не ведіться на гебістську тактику ворога. Мене підтримують сотні людей, і я їм за це вдячна. Поза тим, я не можу знати, звідки ці люди», — написала Фаріон у своєму телеграмі.

У своєму дописі вона також додала, що «тільки нашою відкритою публічною боротьбою можемо перемогти ворога всередині країни».

Нагадаємо, ще 8 листопада Ірина Фаріон опублікувала лист від кримського студента, який підтримав її в питанні важливості української мови. Попри застереження користувачів, вона не приховала його імені.

13 листопада окупанти повідомили, що знайшли і затримали студента. Він начебто перебуває в «Центрі боротьби з екстремізмом» російського МВС. Вони оприлюднили відео з його «розкаянням», яке підписали «Щиро вам дякую, пани Фарион, вы нам очень помогли!». 

Цього ж дня уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента.

Постійна представниця президента у Криму Таміла Ташева також назвала злочином оприлюднення листа студента з окупованого півострова.

Раніше, 4 листопада, на 5 каналі і згодом на ютубі вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, в якому мовознавиця сказала, що не може назвати українцями українських військових, якщо ті говорять російською. 

Після цього уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до правоохоронців та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для перевірки висловлювань Фаріон. Омбудсман побачив у заяві ексдепутатки про російськомовних військовослужбовців «утиск та дискримінацію».

У Львівській політехніці, де працює Фаріон, відмежувалися від її слів, вказавши, що виш «не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом».

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4844
Читайте також
16.11.2023 11:44
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
10 789
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
172 дн. тому
Щоб побачити своє майбутнє після звільнення, мешканцям Донбасу Криму достатньо подивитись на поведінку цієї нацистської істоти. У всіх так званих "патріотів" є спільна риса: ніхто з них не працює в комерційних структурах. Всі у державних бюджетних установах. Вони переконані з перемогою ворога для них нічого не зміниться, вони нічого не втрачають. Їм байдуже хто і як до них відносяться для них головне бути у центрі уваги і заробляти цим.
Володимир
172 дн. тому
Мені стало цікаво, що означає в перекладі слово "Фаріон". В гуглі випало декілька значень. Згідно із словником Бориса Грінченка, це слово означає "Інтриган". Згідно з перекладом з мови давніх кельтів, це слово означає недолугу і роспусну жінку. І я чомусь не здивован...По людині судять з її дій. В даному випадку все співпадає. Самий нейтральний переклад з ідіш. Цією мовою це просто "чужестранка". Тут без коментарів.
Володимир
172 дн. тому
Очевидно,що Лубінець підтримує намагання московитських майстрів інтриг та провокацій дискредитувати проукраїнські особистості.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду