detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
12.11.2023 10:15
Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам
Уряд дозволив демонтувати пам'ятники Пушкіну, Щорсу та іншим російським діячам
Зокрема, у Києві з реєстру вилучать пам’ятник Пушкіну на проспекті Берестейському, пам’ятник Щорсу на бульварі Т. Шевченка, могилу генерала армії Ватутіна в Маріїнському парку, монітор «Железняков» по вул. Електриків та пам’ятник екіпажу бронепоїзда «Таращанець» в сквері між вулицями Заслонова та Ялтинською.

Уряд прийняв постанову про вилучення з Держреєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників російському письменнику Олександру Пушкіну, більшовицькому ватажку Миколі Щорсу, а також іншим російським і радянським діячам.

Про це повідомили на сайті Мінкульту, яке ініціювало та розробило відповідну постанову. 

Так, з реєстру вилучать:

Окрім цього, демонтувати планують пам’ятники Пушкіну в Житомирі, Харкові та Одесі, князю Воронцову в Одесі, полководцю Суворову в Ізмаїлі, адміралу Ушакову в Херсоні, «Україна — визволителям» в Ужгороді та Меморіальний комплекс «Борцям революції» в Луганську.  

Постанову прийняли на вимогу Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Нагадаємо, нещодавно на засіданні міжвідомчої робочої групи у КМДА погодили перелік пов'язаних з історією та культурою СРСР і Росії об’єктів, що підлягають усуненню.

Так, з вулиць та інших публічних місць Києва демонтували понад 60 об'єктів, пов'язаних з історією та культурою СРСР і Росії та планують прибрати ще 56 таких об'єктів. 

Раніше «Детектор медіа» писав, що представники благодійного фонду «Солом’янські котики» закликали «демаскувати» ворожу культуру. Вони опублікували 24 жовтня в соцмережах фото пам’ятника російському поету Олександру Пушкіну в київському парку імені Івана Багряного (колишній парк Пушкіна), вкритого «демаскувальною» сіткою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY