НМР вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки»: Не відбілюйте російських пропагандистів

НМР вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки»: Не відбілюйте російських пропагандистів

28 Лютого 2023
1603

НМР вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки»: Не відбілюйте російських пропагандистів

1603
НМР обурена, що в російській службі «Голосу Америки» працює Гаррі Княгницький — колишній автор пропагандистських сюжетів каналу НТВ.
НМР вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки»: Не відбілюйте російських пропагандистів
НМР вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки»: Не відбілюйте російських пропагандистів

Незалежна медійна рада вимагає звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького з «Голосу Америки» і закликає світові медіа змінити редакційну політику так, щоб унеможливити приймання на роботу людей, причетних до злочинної дезінформації. Відповідна заява НМР опублікована 28 лютого.

Незалежна медійна рада обурена фактом роботи Княгницького в російській службі «Голосу Америки», адже він — колишній автор пропагандистських сюжетів каналу НТВ. Цей мовник перебуває під санкціями Європейського Союзу за «безперервні та узгоджені дії щодо дезінформації та військової пропаганди, легітимізацію російської агресії». 

«Це саме те, чим до 2017 року на телеканалі займався Гаррі Княгницький. Як військовому кореспонденту йому належить сюжет «“Геноцид и уничтожение”: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии». Матеріали про начебто «державний переворот» в Україні та «входження» Криму до складу Росії. І багато інших тез, на які президент Росії Володимир Путін спирається, коли виправдовує війну проти України. 

Сюжети, які Княгницький знімав у 2014 році, досі сприяють геноциду українців. Наприклад, він був одним із пропагандистів, які нормалізували начебто «втечу» українських дітей до Росії. І тепер Кремль, прикриваючись цією брехнею, викрав уже понад 14 тисяч українських дітей. 

Урешті Княгницький пішов з НТВ, але його погляди залишилися з ним. На каналі RTVI, коли Росія обстріляла та викрала українських моряків у Керченській протоці, Гаррі Княгницький спекулював, що це Україна спровокувала Росію, а ситуація з морськими кордонами юридично неоднозначна», — говориться в заяві.

НМР назвала реакцію «Голосу Америки» на заклик звільнити Княгницького «особливо цинічною», коли редакція «посилається на попередній багаторічний досвід наймання журналістів з репресивних суспільств, зокрема з Росії».

Незалежна медійна рада вимагає звільнити Гаррі Княгницького з «Голосу Америки» і закликає медіа змінити редакційну політику так, щоб унеможливити приймання на роботу людей, причетних до злочинної дезінформації. 

«"Голос Америки" дає приклад медіа у всьому світі. Нехай це буде приклад захисту високих стандартів репутації. А не відбілювання російських пропагандистів. Ми закликаємо всі якісні та відповідальні медіа цивілізованого світу відмовитися від співпраці з російськими медійниками, в послужному списку яких є робота на кремлівську пропаганду. Незалежно від того, які погляди та переконання вони озвучують зараз, колишні пропагандисти не мають отримувати перепустку в журналістську професію та бути допущеними до створення медійного продукту, адресованого людям вільного світу. Ми віримо, що колись відповідальні за злочини російської пропаганди будуть покарані, однак уже зараз можуть і повинні працювати репутаційні механізми відповідальності за співпричетність до зла», — говориться в заяві.

Колишній кореспондент російського телеканалу НТВ Гаррі Княгницький працює в російській службі «Голосу Америки» з листопада 2022 року. 

Відповідальний за зв'язки з громадськістю «Голосу Америки» Найджел Ґіббс  повідомив «Детектору медіа», що робота Княгницького проходить суворий процес редагування інформаційного агентства.

Українське об’єднання Медіарух закликало керівництво «Голосу Америки» звільнити Княгницького, адже він «особисто займався пропагандою, знімаючи сюжети про російсько-українську війну».

Пізніше джерела «ДМ» у службі «Голосу Америки» повідомили, що до «прийняття наступного рішення» Гаррі Княгницького відправили в оплачувану відпустку.  

Скриншот відео

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1603
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду