Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики

Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики

9 Березня 2023
1475
9 Березня 2023
18:29

Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики

1475
«Голос Америки» начебто цензурував у своїй публікації згадку про кадровий скандал
Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики
Республіканці в Палаті представників США звинуватили «Голос Америки» в замовчуванні сумнівної кадрової політики

Голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкл Маккол 8 березня звернувся з листом до Аманди Беннет, очільниці Агентства США з глобальних медіа, яке опікується, серед іншого, «Голосом Америки». Про це повідомляє сайт Комітету

У своєму зверненні республіканський лідер звинувачує «Голос Америки» в цензурі публікації від 25 лютого 2023 року. Тоді видання анонсувало, що на час розслідування відравляє в оплачувану відпустку Гаррі Княгницького та Дарію Давидову, двох журналістів Російської служби «Голосу Америки», що раніше займалися російською пропагандою. Датальніше про це читайте тут:

Російська служба «Голосу Америки» взяла на роботу пропагандиста НТВ, який знімав сюжети про «ополченцев»

Майкл Маккол закидає журналістам, що ті змінили бекграунд оригінальної публікації. У першій версії тексту про відсторонення російських журналістів «Голос Америки» описував також інший кадровий скандал — історію 2020 року про співробітницю Іранської служби. Вона була звільнена після звинувачень у корупції, але після зміни керівництва Агентства США з глобальних медіа (після перемоги на виборах президента Джо Байдена) виправдана розслідуванням та відновлена на посаді. Також у публікації йшлося про те, що Майкл Маккоп написав листа керівництву Агентства США з глобальних медіа з проханням надати документи та іншу інформацію, які пояснювали б повернення журналістки на роботу. 

В актуальній версії цього тексту інший бекграунд: з нього зникло ім’я журналістки та деталі звинувачень, натомість став помітнішим акцент на виправдальному розслідуванні: «[Звільнення журналістів] було актом помсти проти інформаторів». Згадка про вимогу голови Комітету із закордонних справ надати додаткову інформацію залишилася, проте без імен та деталей. 

Майкл МакКол звинувачує «Голос Америки» в тому, що, прибираючи інформацію з сайту, видання обіцяло  її «додатково перевірити». Але на ділі жодного контексту буцімто не додалося й оновлена інформація начебто лише цензурувала критику «Голосу Америки» та Агентства США з глобальних медіа. 

Республіканський голова комітету із закордонних справ вважає такі дії «відкритим порушенням вимог щодо редакційної незалежності, чесності та об’єктивності, про які йдеться у статуті Агенції». Та просить надати ряд документів, зокрема, переписку з приводу цієї публікації та опис процедур «Голосу Америки» щодо перевірки опублікованих матеріалів. 

Зазначимо, що Аманда Беннет, очільниця Агентства США з глобальних медіа, сьогодні братиме участь у слуханнях комітету Палати представників Конгресу США з асигнувань. Вони відбудеться 9 березня о 21:30 за київським часом. 

Нагадаємо, що в лютому цього року навколо «Голосу Америки» виник кадровий скандал через прийом на роботу двох російських пропагандистів — Гаррі Княгницького та Дарії Давидової. 

Гаррі Княгницький — це колишній кореспондент НТВ, який знімав пропагандиські сюжети про російсько-українську війну. Зокрема, йому належить матеріал під назвою «Геноцид и уничтожение»: жители Донбасса в ужасе от действий украинской армии». А також сюжети про «терориста» Олега Сенцова та «входження» Криму у склад Росії. 

Дарії Давидовій, як повідомляв Kyivpost, колеги закидають легітимізацію незаконного референдуму про анексію Криму. За інформацією джерел «ДМ», мова йде про один її текст з окупованого Криму для видання «Русский репортер».

«Детектор медіа» звертався з запитанням до «Голосу Америки», чому там взяли на роботу колишнього пропагандиста Гаррі Княгницького, та яким бачать його майбутнє у структурі мовника. На що наша редакція отримала відповідь: «Протягом десятиліть «Голос Америки» наймав досвідчених журналістів із репресивних суспільств, у тому числі з Росії. Усі журналісти «Голосу Америки» працюють під редакційним наглядом і керівництвом, що гарантує, що вся їхня робота відповідає найвищим стандартам журналістики та нашому статуту. Робота Княгницького, як і інших журналістів «Голосу Америки», проходить суворий процес редагування інформаційного агентства».

Українські медійники, опитані «Детектором медіа», вважають комунікацію «Голосу Америки» з приводу призначення Гаррі Княгницького «відпискою», «знущанням», «приєднанням до злочину» та «сигналом іншим пропагандистам».

Медіарух закликав «Голос Америки» звільнити російського пропагандиста Гаррі Княгницького, провести внутрішнє розслідування з приводу того, як він зміг отримати посаду у виданні, та опублікувати результати такої перевірки.


24 лютого «Голос Америки» відправив Гаррі Княгницького та Дарію Давидову в оплачувану відпустку

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1475
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду