У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів

У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів

17 Грудня 2022
1873
17 Грудня 2022
14:18

У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів

1873
Зокрема, мовники поширювали дезінформацію про війну в Україні.
У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів
У Молдові для захисту інформаційного простору призупинили мовлення шести телеканалів

Комісія з надзвичайних ситуацій уряду Молдови в п'ятницю, 16 грудня, призупинила дію ліцензій шести телеканалів на час, поки триватиме надзвичайний стан. Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення.

До переліку заборонених увійшли TV6, Orhei TV, Primul in Moldova, Accent TV, NTV Moldova і RTR Moldova. Ліцензії каналів призупинили з метою «захисту національного інформаційного простору та запобігання ризику дезінформації». Документ набуде чинності 19 грудня.

Зазначені телеканали неодноразово порушували Кодекс про аудіовізуальні послуги, тенденційно висвітлюючи події в самій Молдові, а також події, пов'язані з війною Росії проти України, цитує DW переклад заяви прем'єр-міністерки Молдови Наталії Гаврилиці. Майже через 10 місяців після початку повномасштабної війни в сусідній державі пропаганда в Молдові не припинилася, а навпаки посилилася, додала керівниця уряду Молдови.

Позицію уряду підтримала президентка Молдови Майя Санду. Захист національного інформаційного простору, каже вона, є «важливим кроком для запобігання спробам дестабілізації, організованим особами, які перебувають під міжнародними санкціями».

Як вказано у звіті Комісії з надзвичайних ситуацій, рішення про призупинення мовлення шести телеканалів ухвалили на підставі звітів Ради з питань телебачення і радіо Молдови щодо порушення Кодексу телебачення і радіо, включно із санкціями за поширення дезінформації під час висвітлення подій у країні та війни в Україні.

В середині вересня цього року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення провела зустріч з Повноважним Послом Республіки Молдова в Україні Валерієм Ківером щодо спільної боротьби двох країн з російською інтервенцією.

Нагадаємо, у червні цього року у Молдові ухвалили закон про інформаційну безпеку, який забороняє новинний та аналітичний контент із країн, які не ратифікували Конвенцію про транскордонне телебачення. Зокрема це означає, що в Молдові заборонять російські інформаційні програми. А 2 червня парламент Молдови ухвалив законопроєкт для боротьби з російською дезінформацією.

Фото Наталії Гаврилиці: IPN

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1873
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду