На сайт «Громадського радіо» здійснили потужну DDoS-атаку

На сайт «Громадського радіо» здійснили потужну DDoS-атаку

14 Травня 2024
563
14 Травня 2024
11:34

На сайт «Громадського радіо» здійснили потужну DDoS-атаку

563
Також під постійною атакою сторінки «Громадського радіо» в соціальних мережах.
На сайт «Громадського радіо» здійснили потужну DDoS-атаку
На сайт «Громадського радіо» здійснили потужну DDoS-атаку

Остання DDoS-атака на сайт розпочалася вночі 12 травня, відбувалася у дві хвилі і мала на піку 84,22 млн запитів, ідеться і заяві «Громадського радіо».

У коментарі «Детектору медіа» головна редакторка «Громадського радіо» Вікторія Єрмолаєва повідомила, що сайт стали атакувати періодично, починаючи з 24 лютого 2022 року. Але протягом 2022-го та 2023 років атаки були нечастими й нетривалим (за винятком 24 лютого, коли атака тривала майже добу), у середньому відбувалися раз на квартал. 

 «Починаючи з нового 2024 року, вони стали значно частішими. Фактично щодня відбуваються атаки малої потужності, десь раз на тиждень мають місце атаки середньої потужності, і раз на місяць дуже серйозні, яких не було ні у 2022-му, ні у 2023 роках», — повідомила Вікторія Єрмолаєва.  

Директор диджиталу «Громадського радіо» Сергій Омельченко зазначив у заяві, що протягом останніх місяців це типова поведінка тих, хто намагається зробити сайт «Громадського радіо» недоступним для користувачів. DDoS-атаки відбуваються саме вночі або під ранок. Географія масових запитів по країнах фактично незмінна: Індія, Сполучені Штати, Німеччина, В’єтнам, Сполучене Королівство. 

Також під постійною атакою сторінки «Громадського радіо» в соціальних мережах. 

«Під дописами у наших соціальних мережах миттєво з’являються коментарі від фейкових сторінок. У цих коментарях боти закликають, наприклад, до перемовин із Росією, не підтримувати Захід і відмовитись від допомоги міжнародних партнерів. А також багато скарг отримуємо на наш контент, надто коли висвітлюємо новини з фронту, чергові обстріли. Ми зверталися до медіаюристів за підтримкою та допомогою, готували заяви до Meta та оскаржували видалення дописів. Попри атаки ботів та їхні скарги на наш контент, ми продовжуємо готувати та публікувати новини, висвітлювати події фронту та підтримувати наших підписників», — розповіла керівниця SMM-відділу «Громадського радіо» Ліна Мачульська

Фахівці технічного відділу продовжують моніторити ситуацію і вживати всіх необхідних заходів для забезпечення стабільного доступу користувачів до інформаційних ресурсів «Громадського радіо». 

«Ми не знаємо точно, хто і для чого намагається заблокувати наші майданчики, але можемо здогадуватись. Потужні атаки почались після повномасштабного вторгнення у 2022 році», — зазначає в заяві головна редакторка Вікторія Єрмолаєва. 

За її словами, працювати в цих умовах складно, але навіть на початку великої війни «Громадське радіо» жодного разу не зупиняло мовлення і наповнення новинних стрічок. 

«Ворог, який веде інформаційну війну, ставить собі за мету відрізати незалежний мовник від аудиторії. “Громадське радіо” слухають і читають на окупованих територіях, у прифронтових регіонах та в населених пунктах, наближених до лінії фронту. Так буде і надалі. Наша головна мета і цінність — залишатись з людьми, які нам довіряють та яким це необхідно. 

Наразі команда робить все можливе, щоб відбивати атаки на наші ресурси», — каже Єрмолаєва. 

Як зазначила шефредакторка сайту «Громадського радіо» Олена Ребрик, команді надзвичайно складно буває працювати в подібних умовах, але вони продовжують робити все, щоб новини, репортажі, публікації, подкасти з’являлися на сайті, а читачі могли оперативно все це побачити.  

Нагадаємо, що 13 травня з 11-ї до 12:14 години сайт «Громадського радіо» перестав працювати, а при завантаженні показувало помилку «502». 

8–9 листопада 2023 року на сайт «Громадського радіо» здійснювали масштабну DDoS-атаку.  Загалом протягом доби тоді на сайт надійшло понад 1,5 млрд запитів. 

7 листопада 2023 російські хакери атакували ефір телемарафону «Єдині новини».

У червні 2023 року сайт освітньої платформи Prometheus зазнав масованої таргетованої DDoS-атаки.

Читайте також: 

Фото: «Громадське радіо»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
563
Читайте також
02.05.2024 18:03
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
730
20.01.2024 10:28
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду