Bloomberg: У Євросоюзі не змогли зупинити потік дезінформації Кремля

Bloomberg: У Євросоюзі не змогли зупинити потік дезінформації Кремля

23 Листопада 2023
813
23 Листопада 2023
17:33

Bloomberg: У Євросоюзі не змогли зупинити потік дезінформації Кремля

813
Живучість російських пропагандистських платформ виявилася сильнішою за спроби ЄС їх приборкати.
Bloomberg: У Євросоюзі не змогли зупинити потік дезінформації Кремля
Bloomberg: У Євросоюзі не змогли зупинити потік дезінформації Кремля

Євросоюз пообіцяв припинити потік кремлівської пропаганди до Європи після того, як Росія вторглася в Україну. Для цього він ще у березні 2022 року наклав санкції на російські пропагандистські ресурси Sputnik і Russia Today (RT) та заборонив їхнє мовлення на своїй території. Сьогодні, через майже два роки, RT.com залишається недоступним в ЄС, але низка менш популярних дзеркальних сайтів надає той же контент, спрямований на підрив підтримки України з боку європейців, пише Bloomberg .

«Російські дезінформаційні платформи виявилися більш гнучкими, ніж спроби ЄС їх приборкати. Вони з'являються під новими іменами, щоб надати посилання своїм учасникам та іншим користувачам X із синьою галочкою, щоб просувати порядок денний Кремля, створюючи розкол серед членів НАТО та розпалюючи плутанину щодо війни», — йдеться у статті.

Ресурс Swentr, або RT News навпаки, за даними дослідницької групи Reset, — один із щонайменше 19 сайтів, які RT використовує для охоплення аудиторії в ЄС. Згідно з каталогом реєстрації доменів Whois, Swentr був зареєстрований через три дні після оголошення санкцій ліцензіатом RT-АНО «ТВ Новини». 

За словами віцепрезидентки Єврокомісії Вери Йоурової, яка відповідає за протидію дезінформації, Європейська комісія знає про дзеркальні сайти і працює з країнами-членами над ефективним застосуванням санкцій.

«Хочу наголосити, що, незважаючи на деякі спроби обходу, санкції ефективні, — сказала Йоурова. — Ніхто не зможе знайти ці точки, переключаючи канали випадковим чином. Інтернет-пошукові системи та агрегатори новин не показують результати з цих джерел».

Ці заходи, зауважують журналісти Bloomberg, принесли певний успіх у маргіналізації російської дезінформації машини. За даними лічильника трафіку Semrush, у жовтні Swentr отримав майже 3 млн відвідувань. Це далеко від 141 млн, які отримав RT.com, незважаючи на блокування на кількох ринках, однак це недостатній рівень нейтралізації роспропаганди.

«Державні санкції щодо ЗМІ лише частково знизили здатність Кремля поширювати дезінформацію в ЄС. Пропагандистська машина Кремля швидко використовує лазівки у нових правилах», — цитує Bloomberg представника Reset Фелікса Картте.

Sputnik, на який поширюються ті ж обмеження, що й на RT, також працює через дзеркальні сайти, такі як sputnikglobe.com. За даними Reset, у той час як близько дюжини російських ЗМІ зазнали санкцій ЄС протягом усієї війни, RT і Sputnik мають найбільше охоплення між міжнародною аудиторією і найактивніше намагаються обійти ці заходи.

Російські медійні особи, які потрапили під санкції, та ж Маргарита Симоньян, мають облікові записи в соціальних мережах, а контент RT поширюється кількома мовами на платформах, включаючи X, TikTok, Facebook і Теlegram. Передачі RT, як і раніше, регулярно репостяться на YouTube.

«Ідеологічна гнучкість Росії є важливою перевагою при розповсюдженні дезінформації. Згідно з жовтневою доповіддю Держдепартаменту США про експорт пропаганди Кремля, вона часто прагне посіяти сумніви, а не встановити низку фактів. Загальна стратегія полягає в тому, щоб використовувати контент із, здавалося б, незалежних джерел, а потім поширювати його через державні ЗМІ та російську мережу офіційних облікових записів у соціальних мережах», — йдеться у статті Bloomberg.

Багато з цих облікових записів містять посилання на Swentr, який заполонив платформи соціальних мереж, включаючи X, Reddit та Facebook. Статтями на дзеркалі сайту також діляться автори RT, декотрі з яких мають сотні тисяч підписників.

«Ми плюємо на ваші санкції», — заявила головна редакторка RT Маргарита Симоньян і, здається, тут вона не збрехала.

Читайте також:

Фото: Misha Friedman / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
813
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду