detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
25.10.2023 20:45
Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламент Вельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу
Посадовці в ухваленій резолюції також згадали про роль валлійського журналіста Ґарета Джонса у приверненні уваги світової спільноти до жорстокості Голодомору.

У середу, 25 жовтня, парламент Вельсу (Senedd Cymru) ухвалив заяву, якою Голодомор 1932–1933 років в Україні визнається геноцидом українського народу. Про це в соцмережі Х повідомило Посольство України у Великій Британії, передає Укрінформ.

«Ми вдячні Senedd за визнання Голодомору 1932–1933 років в Україні геноцидом, вчиненим проти українців. Це важлива віха у відновленні історичної справедливості та підвищенні обізнаності про мільйони невинних жертв», — ідеться в повідомленні.

We are grateful to @SeneddWales @counselgenwales for recognizing the 1932–1933 Holodomor in Ukraine as genocide committed against Ukrainians. It’s a significant milestone in restoring historical justice and raising awareness about the millions of innocent victims! pic.twitter.com/LG2hXn3xXQ

— Embassy of Ukraine to the UK (@UkrEmbLondon) October 25, 2023

Ухвалена резолюція вказує, що парламент Вельсу вважає Голодомор заздалегідь спланованим злочином, вчиненим і очолюваним Сталіним та радянським урядом проти народу України, та визнає його актом геноциду. Посадовці також зазначили, що продовжують підтримувати народ України у боротьбі проти агресії Росії.

Окрім цього, відомство згадало про роль валлійського журналіста Ґарета Джонса у приверненні уваги світової спільноти до жорстокості Голодомору.

Нагадаємо, нещодавно Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі», яка, зокрема, визнає Голодомор актом геноциду, спрямованим на знищення української нації. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії торік визнали Голодомор геноцидом українського народу парламенти Бразилії, Ірландії, Молдови, Німеччини та Чехії, а вже цього року — парламенти БельгіїФранціїІсландіїВеликої Британії, Словенії, Словаччини, Хорватії  та Нідерландів.

Крім того, Європейський парламент 15 грудня 2022-го підтримав резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Водночас парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти людства та українського народу, а парламент Австрії — «жахливим злочином».

Фото: president.gov.ua

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY