detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
23.10.2023 15:24
Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik
Пропагандист Вишинський, якого передали Росії в обмін на Сенцова, очолив російське радіо Sputnik
У вересні 2019 року Росія обміняла ексредактора пропагандистського «РИА Новости Украина» на Олега Сенцова та Романа Сущенка. З того часу він працював у Москві директором «Россия сегодня».

Колишнього головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого Україна видала Росії в обмін на політв’язня Олега Сенцова, призначили головним редактором російського пропагандистського радіо Sputnik.

Про це повідомила пресслужба медіагрупи «Россия сегодня», виконавчим директором якої він був раніше, передає «Новая газета».

Кирило Вишинський — колишній головний редактор ресурсу «РИА Новости Украина» (у 2014–2018 роках), що був частиною російського державного пропагандистського холдингу «Россия сегодня». На сайті «Миротворець» повідомляється, що у 2014 році Росія нагородила Вишинського медаллю «За заслуги перед вітчизною» і «за об’єктивне висвітлення подій у Криму». Журналіст начебто мав російське громадянство з 2015 року.

У 2018 році Вишинського затримали в Україні та висунули обвинувачення в державній зраді. Справа дійшла до суду, який визначив запобіжним заходом утримання під вартою.

Росія рятувала свого пропагандиста як могла: написала на своїх ресурсах півтори тисячі статей на захист Вишинського, витратила 50 тисяч доларів для лобіювання його звільнення. У вересні 2019 року Росія обміняла Вишинського, на той момент громадянина України, на українських політичних в’язнів Олега Сенцова та Романа Сущенка.

Після обміну Вишинського призначили виконавчим директором «МИА Россия сегодня». Він є підлеглим російського пропагандиста Дмитра Кисельова, з яким Вишинський познайомився і співпрацював ще за часів роботи Кисельова на каналі ICTV.

Зараз Вишинський знімає пропагандистські фільми для російського телебачення і є членом Ради з розвитку громадянського суспільства та прав людини при президенті Росії.  Він потрапив під санкції ЄС і України.

14 березня 2023 року він виступав на запрошення Росії на закритому засіданні Ради безпеки ООН щодо «проблем русофобії», де скаржився на знищення пам’ятників російським і радянським діячам, «заборону використовувати російську мову в школах і кінотеатрах», а також наводив приклади емоційних висловлювань відомих українських волонтерів чи журналістів, які були сказані на початку повномасштабного вторгнення. І за які вони пізніше перепрошували — але про це Вишинський не згадав.

Детальніше про біографію Вишинського й те, як ресурс «РИА Новости Украина» просував російську пропаганду, читайте в матеріалі: Хто такий Кирило Вишинський, за якого Росія віддала Сенцова

Фото: Кирило Вишинський / «Главком»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY