Росія запросила на засідання Радбезу ООН соратника Стремоусова  пропагандиста Дмитра Васильця

Росія запросила на засідання Радбезу ООН соратника Стремоусова пропагандиста Дмитра Васильця

15 Березня 2023
3682
15 Березня 2023
21:34

Росія запросила на засідання Радбезу ООН соратника Стремоусова пропагандиста Дмитра Васильця

3682
Разом із ним на засіданні виступав колишній головний редактор «РІА Новості — Україна» Кирило Вишинський.
Росія запросила на засідання Радбезу ООН соратника Стремоусова  пропагандиста Дмитра Васильця
Росія запросила на засідання Радбезу ООН соратника Стремоусова  пропагандиста Дмитра Васильця

На вимогу Росії Рада безпеки ООН 14 березня провела закрите засідання, де обговорювалися «проблеми русофобії». Як «свідків русофобії» в Україні росіяни запросили Кирила Вишинського та Дмитра Васильця.  Двогодинний запис засідання можна подивитися на ютюб-каналі російської служби «Голосу Америки».

Васильця представили на засіданні як «заступника голови Всеукраїнської спілки співробітників юстиції» (ГО «Всеукраїнська спілка робітників сфери права» у 2007 році зареєстрував Олександр Семченко, тодішній чоловік Ольги Семченко, керівниці «Вести-Україна»). Вишинський виступав як виконавчий директор «МІА Росія сьогодні».

Василець заявив, що він є представником «українського народу», що його партію, в якій начебто налічувалися «десятки тисяч членів», заборонили. А далі Василець  просував наративи російської пропаганди: що нібито українцям забороняють «розмовляти й думати» російською мовою; що «утиски російської мови» почалися  при «режимі Порошенка, який прийшов до влади після державного перевороту», а тепер подовжилися при «диктаторі Зеленському». І що «навіть гуманітарну допомогу не можуть отримати ті, хто звертається по неї російською мовою». Василець виступав двічі: одного разу — за програмою, другого — вступив у дискусію з американським істориком, професором Єльського університету Тімоті Снайдером, який виступав  під час засідання. Снайдер наполягав на тому, що Росія сама робить все, аби зруйнувати свою культуру та знищити мову — а розмова про «русофобію» є лише способом виправдати агресивну війну.

Вишинський жалівся на знищення пам’ятників російським і радянським діячам, «заборону використовувати російську мову в школах і кінотеатрах», а також наводив приклади емоційних висловлювань відомих українських волонтерів чи журналістів, які були сказані на початку повномасштабного вторгнення. І за які вони пізніше перепрошували — але про це Вишинський не згадав.

Вишинський і Василець були єдиними, хто підтримав постійного представника Росії при ООН Василя Небензю. Всі інші спікери, зокрема історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер, звернули увагу на те, що  обговоренням «русофобії» російська делегація відвертає увагу від воєнних злочинів, які вчиняє російська армія в Україні.

Таку думку підтримали представники Франції, Великої Британії та США.  Представник США Джон Келлі навіть назвав «газлайтингом» обговорення «проблем русофобії» в той час, коли російські ракети щоденно вбивають українців. Більшість представників інших країн закликали до миру та перемовин обидві країни.

Нагадаємо, що Кирило Вишинський — колишній головний редактор ресурсу «РФА Новості-Україна» (у 2014-2018 роках), що був частиною російського  державного пропагандистського холдингу «Росія Сьогодні». На сайті «Миротворець» повідомляється, що у 2014 році пана Вишинського Росія нагородила медаллю «За заслуги перед Отечеством» і «за объективное освещение событий в Крыму». Журналіст начебто мав російське громадянство з 2015 року.

У 2018 році Вишинського затримали та висунули обвинувачення у державній зраді. Справа дійшла до суду, який визначив запобіжним заходом утримання під вартою. Росія рятувала свого пропагандиста як могла: написала на своїх ресурсах півтори тисячі статей на захист Вишинського, витратила 50 тисяч доларів для лобіювання його звільнення, а потім обміняла Вишинського, на той момент громадянина України, на українських політичних в’язнів Олега Сенцова та Романа Сущенка.

Після  обміну 35 на 35 Вишинського призначили виконавчим директором «МІА Росія сьогодні». Він є підлеглим російського пропагандиста Дмитра Кисєльова, з яким Вишинський познайомився і співпрацював ще за часів роботи Кисєльова на каналі ICTV. Детальніше про біографію Вишинського й те, як ресурс «РІА Новості-Україна» просував російську пропаганду, можна почитати в матеріалі «Детектора медіа».

Зараз Вишинський знімає пропагандистські фільми для російського телебачення та потрапив під санкції ЄС і України.

Дмитра Васильця також раніше затримували й він перебував за ґратами — але його не обміняли, а відпустили. У 2014 році Василець з інтернет-підприємця перетворився на «журналіста», тобто працював на 17 каналі, журналісти якого дискредитували Майдан; і сам створив «Правильне ТБ», де підтримував «народні республіки» та поширював фейки про американських найманців на Майдані.  Також він їздив у Донецьк — і за два місяці після його візиту виник ресурс «Новороссія ТБ», у технічній підтримці та створенні якого Васильця звинуватило СБУ. Його заарештували та у 2017 році засудили до 9 років позбавлення волі, але апеляційний суд скасував рішення, відпустив Васильця під домашній арешт, а справу відправив на розгляд до першої інстанції.

Після цього Василець почав знову вдавати з себе експерта з медіа та журналіста,  а у 2020 році почав політичну діяльність: очолив партію «Держава», яка виступала за «єдність слов’янських народів» і заборону громадських організацій.  Соратниками по партії Васильця стали Кирило Стремоусов та Олександр Семченко. Разом зі Стремоусовим Василець став активним антивакцинатором за часів пандемії.

Звісно, під час повномасштабного вторгнення він підтримав країну-агресора, а потім зник — джерело «Детектора медіа» в СБУ повідомляє, що там відкрили провадження після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але не знає, де перебуває Василець. Згодом його партію «Держава» заборонили разом з іншими проросійськими партіями.

Судячи з виступу Васильця на засідання Радбезу ООН, зараз він перебуває у Москві. Позаду нього ледь видимий логотип і мапа, яка точно збігається з логотипом і мапою, що є в оформленні інтер’єру Асоціації юристів Росії (АЮР), на вулиці М’ясницькій, 24/7.

Таке ж оформлення можна побачити на відео, зробленому Аланом Лазаровим,  керівником організаційного управління АЮР. Його робочий номер у Москві вказаний на сайті АЮР. 

«Детектор медіа» звернувся до СБУ із запитом щодо Дмитра Васильця та можливих розслідувань, які веде щодо нього спецслужба, але на момент публікації матеріалу не отримав відповідь

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3682
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду