Кирило Вишинський досі має статус підозрюваного в справі про держзраду – прокуратура

Кирило Вишинський досі має статус підозрюваного в справі про держзраду – прокуратура

9 Вересня 2019
1835
9 Вересня 2019
17:20

Кирило Вишинський досі має статус підозрюваного в справі про держзраду – прокуратура

1835
Керівник «РИА Новости-Украина» Кирило Вишинський, якого Україна 7 вересня видала РФ у рамках обміну «35 на 35», має колишній процесуальний статус – його підозрюють у державній зраді.
Кирило Вишинський досі має статус підозрюваного в справі про держзраду – прокуратура
Кирило Вишинський досі має статус підозрюваного в справі про держзраду – прокуратура

Про це повідомив прокуратура АР Крим, передає «Інтерфакс-Україна».

«Юридично статус Вишинського в кримінальному провадженні не змінився. Обмін не вплинув на це. Також щодо Вишинського діє і обраний йому раніше запобіжний захід у вигляді особистої поруки», – розповіли в прокураторі.

Зазначається, що прокурори і надалі підтримуватимуть звинувачення в цій справі в суді, проте «складно спрогнозувати розгляд з урахуванням усіх обставин і ймовірної відсутності Вишинського на засіданнях».

Нагадаємо, 7 вересня 2019 року між Україною та Росією відбувся обмін «35 на 35», у рамках якого 24 військовополонені моряки та 11 українських політв’язнів, серед яких режисер Олег Сенцов та журналіст Роман Сущенко, повернулися на Батьківщину. Вони прилетіли в аеропорт «Бориспіль», де їх зустрічали родичі разом із Президентом України Володимиром Зеленським, омбудсвумен Людмилою Денісовою, головою Служби безпеки України Іваном Бакановим, а також – деякими міністрами та народними депутатами. На події була присутня численна кількість журналістів, фотографів та операторів, як українських, так й іноземних медіа.

Україна, своєю чергою, видала Росії 35 осіб, серед яких керівник «РИА Новости Украина» Кирило Вишинський, якого підозрювали в державній зраді.

Пізніше Кирило Вишинський заявив, що планує повернутися в Україну й далі брати участь у судових засіданнях у справі про державну зраду. Він додав, що хоче довести свою невинуватість. Крім того, він розповів, що має намір залишитися в журналістиці.
Як писав ДМ, 15 травня 2018 року СБУ та прокуратура Криму затримали в Києві керівника організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Йому повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 109; ч. 2 ст. 110; ч. 1 ст. 111; ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 32, ч. 1 ст. 161; ч. 1 ст. 263 КК України (державна зрада, розповсюдження матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади за попередньою змовою групою осіб, розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України поєднаному з розпалюванням національної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, придбання та зберіганні вогнепальної зброї).

16 травня 2018 року Вишинського етапували до Херсона, а 17 травня заарештували на два місяці без права внесення застави. Згодом суд неодноразово продовжував термін арешту для нього.

1 червня 2018-го Вишинський заявив про відмову від українського громадянства. Проте у Державній міграційній службі зазначили, що самої лише заяви недостатньо для виходу з громадянства. Також вихід з громадянства не передбачено в разі, якщо особі повідомлено про підозру.

14 березня 2019 року Вишинського перевели зі слідчого ізолятора Херсона до Києва, де 4 квітня Подільський районний суд розпочав розгляд справи по суті.

10 серпня 2019-го головний редактор радіо «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов заявив, що Кирило Вишинський начебто повідомив йому, що не хоче відмовлятися від українського громадянства і не хоче помилування.

28 серпня суд змінив запобіжний захід Вишинському з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

28 серпня 2019 року прессекретарка тоді ще генерального прокурора Лариса Сарган 
розповіла, що Вишинський погодився взяти участь в обміні та бути переміщеним за межі України.

Фото: 24 канал 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1835
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду