Експрацівник НТКУ знімає сюжети для програми Вишинського на «Россия 24», представляючись українським журналістом

Експрацівник НТКУ знімає сюжети для програми Вишинського на «Россия 24», представляючись українським журналістом

20 Лютого 2020
3772

Експрацівник НТКУ знімає сюжети для програми Вишинського на «Россия 24», представляючись українським журналістом

3772
Працівник програми Кирила Вишинського «Типова Україна», що виходить на каналі «Россия 24», звертався по коментар до українських спікерів, представляючись «журналістом українських ЗМІ», зокрема «UA: Суспільне» та УНІАН.
Експрацівник НТКУ знімає сюжети для програми Вишинського на «Россия 24», представляючись українським журналістом
Експрацівник НТКУ знімає сюжети для програми Вишинського на «Россия 24», представляючись українським журналістом

Про це пише ВВС.

Автором сюжетів перших трьох випусків програми вказано «Олександра Мікляєва». Ведучий «Типової України», виконавчий директор МІА «Россия Сегодня» Кирило Вишинський уточнив, що це псевдонім.

Керівник «UA:Суспільне» Зураб Аласанія повідомив «Детектору медіа», що справжнє прізвище «Олександар Мікляєва» – Козік. У 2013-2015 року Вадим Козік працював фахівцем комерційного відділу в Національній телекомпанії України.

Перший випуск програми «Типова Україна» вийшов 29 січня 2020 року.

«(У програмі) немає суперечок про діяльність київської влади і конфлікту на Донбасі, зате розповідають про український борщ, чорнозем і запорізьких козаків й взагалі всіляко просувають ідею близького, зрозумілого і братнього українського народу. <…> Те, з яким завзяттям і бажанням українські учасники програми спілкуються з "Типовою Україною", від самого початку викликало підозри», – йдеться в повідомленні.

Журналісти ВВС поспілкувалися з українськими спікерами, які брали участь у сюжетах російської програми. Вони розповіли, що представники «Типової України» зверталися до них як «журналісти українських ЗМІ».

Зокрема, директорка Музею гетьманства в Києві Галина Ярова та заступник директора Музею історії міста Києва Анатолій Збанацький сказали, що до них по коментар звернулися від нібито «UA: Суспільне»; директор музею Історії розвитку Українського козацтва в Одесі Сергій Шпак – нібито від агентства УНІАН.

Зураб Аласанія повідомив, що український суспільний мовник не співпрацює з телеканалом «Россия 24» «однозначно і категорично». Теж саме сказав генеральний директор УНІАН Михайло Ганницький, додавши, що агентство не займається теле- і кіновиробництвом.

Крім того, Кирило Вишинський на питання, чи відомо йому, що працівник програми періодично представляється «журналістом українських ЗМІ», відповів: «Я про це вперше чую».

Як писав ДМ, у 2020 року Кирило Вишинський запустив на каналі «Россия 24» програму про Україну – «Типичная Украина». За словами Кирила Вишинського, однією з великих тем програми стане історія Україні і те, «як по-різному її трактують експерти з Росії і України» та «як змінюється ставлення до історії України згодом».

Нагадаємо, в Україні Кирило Вишинський перебував під слідством за підозрою у державній зраді, розповсюдженні матеріалів із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, спрямованими на розпалювання національної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності, а також у придбанні та зберіганні вогнепальної зброї. Його затримали 15 травня 2018 року СБУ та прокуратура Криму, й він майже півтора роки перебував у СІЗО.

У Кирила Вишинського подвійне громадянство – російське та українське. Перебуваючи під слідством, він намагався відмовитися від українського громадянства.

28 серпня 2019 року суд змінив запобіжний захід Вишинському з тримання під вартою на особисте зобов'язання. А 7 вересня Кирила Вишинського віддали Росії в рамках обміну утримуваними Україною та Росією особами за схемою «35 на 35».

Після приїзду до Росії Кирило Вишинський заявив, що планує надалі брати участь у судових засіданнях в Україні. Але потім заявив, що не братиме участі в судовому засіданні через госпіталізацію.

Нещодавно стало відомо, що лобісти у США отримали $ 50 тис. від дружини Вишинського за інформаційну кампанію на його захист.

У жовтні 2019 Вишинского призначили виконавчим директором міжнародного інформаційного агентства «Россия сегодня». 

21 жовтня президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким Кирило Вишинський став членом Ради з прав людини. 

Фото: ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3772
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду