Рух «Чесно» склав рейтинг парламентських комітетів за ступенем прозорості їхньої діяльності

Рух «Чесно» склав рейтинг парламентських комітетів за ступенем прозорості їхньої діяльності

1 Серпня 2023
3118
1 Серпня 2023
15:50

Рух «Чесно» склав рейтинг парламентських комітетів за ступенем прозорості їхньої діяльності

3118
Комітет з питань свободи слова є найменш відкритим, комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики — серед лідерів за ступенем відкритості.
Рух «Чесно» склав рейтинг парламентських комітетів за ступенем прозорості їхньої діяльності
Рух «Чесно» склав рейтинг парламентських комітетів за ступенем прозорості їхньої діяльності

Рух «Чесно» склав рейтинг та антирейтинг прозорості парламентських комітетів за перше півріччя 2023 року.

За результатами дослідження, найбільш закритими у своїй діяльніності є комітет з питань свободи слова, який очолює Нестор Шуфрич, та комітет з питань регламенту під керівництвом Сергія Кальченка. Вони поділяють перше місце в антирейтингу прозорості.

Друге місце за ступенем закритості посідає комітет з питань бюджету, головою якого є Роксолана Підласа. А на третьому місці — теж два комітети: з питань зовнішньої політики й міжпарламентського співробітництва на чолі з Олександром Мережком та з питань інтеграції України до ЄС, яким керує Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Що стосується парламентських комітетів, які у своїй роботі демонструють найбільшу відкритість, то четвірка лідерів у цьому рейтингу виглядає так:

  1. Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на чолі з Микитою Потураєвим та комітет здоров’я нації під керівництвом Михайла Радуцького (ділять перше місце).

  2.  Комітет з прав людини, яким керує Андрій Задорожний.

  3.  Комітет з питань енергетики та ЖКХ, головою якого є Андрій Герус

Під час моніторингу не враховували комітет з питань нацбезпеки та оборони та комітет правоохоронної діяльності. Це зумовлено специфікою їхньої діяльності та непублічністю в умовах воєнного стану. 

«Деякі голови комітетів зловживають ситуацією — не пускають громадські організації та медіа на онлайн-засідання і приховують інформацію. А деякі депутати дозволяють іншим особам голосувати за себе чи підключаються на засідання із крісла перукарні. Закритість впливає на якість законотворчості, та це при тому, що наша держава має напрацювати якісні реформи й втілити їх. Тому ситуацію потрібно змінювати», — вважає лідерка руху «Чесно» Віта Думанська.

За словами першого заступника голови Верховної Ради Олександра Корнієнка, в секретаріатах комітетів є різний погляд на однакові питання. «Хтось більше сконцентрований на організації роботи комітету, хтось розуміє важливість комунікацій. Хтось, на жаль, менше її розуміє. У когось немає ресурсів. Штатний розпис був імплементований давно, мабуть, за часів VI–VII скликань парламенту. На ті часи структура не передбачала таку штатну одиницю як smm-менеджер. Це треба змінювати й ми це будемо змінювати. Апарат вже працює над оновленою структурою», — прокоментував різний рівень відкритості парламентських комітетів віцеспікер. 

Він також зазначив, що більша прозорість комітетів пояснюється підтримкою донорів, за допомогою яких є можливість залучати зовнішні ресурси для підвищення прозорості. Корнієнко підкреслив, що зараз навантаження на комітети зростає через те, що парламент менше працює в сесійній залі. 

Раніше «Детектор медіа» писав про дослідження руху «Чесно» щодо одночасної співпраці інституту Спартака Субботи зі Столаром, Новинським, «Слугою народу» та Мінкультом.

Також ми повідомляли про те, що рух «Чесно» дослідив, наскільки ефективно працює інструмент електронних петицій, який в умовах воєнного стану залишається для громадян єдиним способом висловити свою позицію щодо нових законів та владних ініціатив.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3118
Читайте також
28.06.2023 09:00
Леся Бідочко
Ольга Білоусенко
Олексій Півторак
Павло Рудь
Орест Сливенко
Павло Худіш
7 027
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду