На ТОТ Запорізької області дітей примушують вступати до молодіжних «рухів» і писати листи військовим РФ

На ТОТ Запорізької області дітей примушують вступати до молодіжних «рухів» і писати листи військовим РФ

1 Травня 2024
815
1 Травня 2024
23:49

На ТОТ Запорізької області дітей примушують вступати до молодіжних «рухів» і писати листи військовим РФ

815
Якщо дитині 14 років і більше, вона сама пише заяву на вступ до створеного окупантами «Руху перших», і батьків про це навіть не повідомляють. Окупаційна влада сприяє тому, щоби батьки не володіли інформацією про те, чим займаються їхні діти.
На ТОТ Запорізької області дітей примушують вступати до молодіжних «рухів» і писати листи військовим РФ
На ТОТ Запорізької області дітей примушують вступати до молодіжних «рухів» і писати листи військовим РФ

На тимчасово захоплених територіях Запорізької області окупаційна влада створила молодіжну організацію «Рух перших», куди змушують вступати дітей. Окрім цього школярів примушують писати листи до військових російської армії.

Про це в коментарі Суспільному повідомив голова Софіївської громади Запорізької області Станіслав Захаревич.

Окупанти створили «Рух перших» на ТОТ Запорізької області навесні 2023 року, тоді ж приїхали й так звані «куратори», нагадує Суспільне.

«Куратори почали нашим дітям розповідати про “Рух перших”. Вони усі були в російській символіці, ті, хто приїжджали, з російськими прапорами й так далі. Закликали вступати дітей до цих рухів», — розповів Станіслав Захаревич.

За його словами, зарахування дітей до «Руху перших» відбувається за наявності заяви батьків, яку окупанти вимагають написати в ультимативній формі: «Формально його декларують як добровольчий рух. Батькам передається заява, яку вони мають підписати. Якщо дитині 14 років і більше, вона сама пише заяву і батьків про це навіть не повідомляє. Як я розумію, окупаційна влада сприяє тому, щоб батьки не володіли інформацією про те, чим займаються їхні діти».

За інформацією Станіслава Захаревича, діти старше 14 років мають самостійно зареєструватися для вступу до «Руху перших» через електронну скриньку — їх підключають до особистих кабінетів, прикріплюють до так званих «кураторів» та дають завдання з постійним нагадуванням про Росію: «Тут все пов’язано з націонал-патріотичним на російський лад. Тобто велопробіг, здоровий спосіб життя — з російськими прапорами, георгіївськими стрічками тощо. Пішли прибирати, відправили дітей прибирати територію кар’єру за кілька кілометрів від населеного пункту, діти 8–11 класів теж з символікою. І все це виставляють: “От діти-активісти”».

Окрім цього окупанти проводять активну пропагандистську роботу з молоддю, організовуючи зустрічі з російськими військовослужбовцями, які брали участь у повномасштабній війні проти України.

«Також дуже популярні зустрічі з учасниками війни. Дітей змушують писати листи “героям війни”, про те, як вони ними захоплюються. І зрозуміло, що це все теж в ультимативній формі. Інколи ці “герої” виявляють рецидивістами, які відсиділи за російським законодавством», — зазначив Станіслав Захаревич.

Раніше ми повідомляли, що в Бердянську росіяни збираються побудувати пропагандистський центр, який буде єдиним для всіх тимчасово окупованих територій. У майбутньому пропагандистському осередку на березі Азовського моря окупанти також планують провести щорічний форум молодіжної організації «Юг молодой».

У жовтні 2023 року на території тимчасово окупованої частини Запорізької області почала працювати так звана медіашкола «Медиатополь». Ця «медіашкола» — частина великої стратегії пропаганди, розрахованої на молодь на тимчасово окупованій території України. Втілюється ця стратегія за підтримки окупаційної влади, зокрема стараннями групи колаборантів, що називають себе «міністерством з молодіжної політики Запорізької області», а також заступника керівника адміністрації президента РФ  Сергія Кирієнка та голови «Росмолоді» Ксенії Разуваєвої.

У якості «смотрящого» від Кремля  за тимчасово окупованими територіями України Кирієнко бере активну участь у молодіжній політиці. «Медиатополь» — тільки вершина на поверхні пропагандистського айсберга: на тимчасово окупованій території Запорізької області, наприклад, створено розгалужену мережу телеграм-каналів молодіжного руху #ЮгМолодой. Окремі телеграм-канали працюють у тимчасово окупованих Бердянську, Мелітополі, Дніпрорудному, Якимівці, Чернігівці, Куйбишевому, Веселому, Токмаку.

Фото: молодь під час одного з прибирань, організованих окупантами у Бердянську / Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
815
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду