«Я тут, щоб захистити шлях свого народу додому»: Зеленський виступив у Європарламенті, нагадавши про спільні цінності

«Я тут, щоб захистити шлях свого народу додому»: Зеленський виступив у Європарламенті, нагадавши про спільні цінності

9 Лютого 2023
3737
9 Лютого 2023
16:04

«Я тут, щоб захистити шлях свого народу додому»: Зеленський виступив у Європарламенті, нагадавши про спільні цінності

3737
Зеленський: Ми боремось проти найбільш антиєвропейської сили сучасності. Лише наша перемога гарантує наші спільні цінності.
«Я тут, щоб захистити шлях свого народу додому»: Зеленський виступив у Європарламенті, нагадавши про спільні цінності
«Я тут, щоб захистити шлях свого народу додому»: Зеленський виступив у Європарламенті, нагадавши про спільні цінності

Президент Володимир Зеленський виступив у четвер, 9 лютого, у Європейському парламенті на саміті Євросоюзу. Він подякував європейським парнерам за підтримку України, закликав посилити тиск на Росії і нагадав про спільні європейські цінності, які Україна відстоює на полі бою, намагаючись «повернутись додому».


Зеленський подякував за підтримку президентці Європарламенту Роберті Мецолі, євродепутатам та всім, хто допомагає Україні зброєю, амуніцією, паливом, енергетичними ресурсами. 

Також він подякував усім людям, які допомагали українським переселенцям, виходили на протести, протистояли російській дезінформації та пропаганді, вимагали від своїх урядів збільшити допомогу Україні.

Він відзначив, що сьогодні на засіданні Європейської ради матиме нагоду особисто подякувати главам держав та урядів Європи, «чиї рішення за цей рік дозволили дійсно нашому континенту зробити те, що попередня хвиля лідерів вважала неможливим».

«Європа нарешті звільняється від руйнівної залежності від російського викопного палива, Європа очищується від корупційного впливу російського олігархічного бізнесу, Європа захищається від інфільтрації агентів російських спецслужб, які розглядали Європу вже навіть як місце для полювання за опонентами російської диктатури.

Вперше в своїй історії ЄС надає військову допомогу такого масштабу і вперше в історії готує, я вірю, позитивну оцінку внутрішнім реформам в європейській країні, яка захищається у цій тотальній війні, і одночасно, воюючи, модернізує свої інституції», — сказав Зеленський.

У своїй промові президент згадав про цінність європейського способу життя:

«Коли кожен і кожна мають значення, коли є верховенство права, різноманіття є цінністю, коли кордони непорушені, а водночас їх перетин не відчувається. Коли люди вірять у завтра, готові вийти на площі, щоб вибороти своє завтра. Коли між президентом і протестувальником лише один єдиний бар'єр і це чесні вибори. Це наша Європа. Такі наші правила, такий наш спосіб життя.

І для України це шлях додому. Зараз я тут, щоб захистити шлях додому нашого народу», — сказав Зеленський.

Він сказав, що український європейський спосіб життя намагаються знищити війною для того, щоб потім знищити загалом європейський шлях усіх 27 членів ЄС. Зеленський заявив, що Україна разом із підтримкою Європи захищається «від найбільшої антиєвропейської сили сучасного світу».

Він сказав, що в Росії «цинічно та послідовно знищували священну цінність людського життя», щоб бути здатними вести війну. І тепер там замість верховенства права панує верховенство насильства та покірності: «Там для влади ніхто не має значення, окрім тих, хто всередині кремлівських стін, їхніх рідних та гаманців. Усі інші, усі 140 мільйонів громадян лише тіла, які здатні нести зброю. Нести зброю в Україну».

Зеленський додав, що Росія свідомо інвестує у ксенофобію, щоб «зробити нормальним усе те нелюдське, що було в 1930-1940 роках».

Зеленський заявив, що захист та перемога України важливі не лише для держав Європи:

«Ким би ми не були, ми завжди боремося проти зневаги. Де б ми не жили, ми робимо ставку на добросовісність. Про що б ми не мріяли для своїх дітей та онуків, безумовним тлом для цього є мир і безпека.

Чи буде це все можливим, якщо не здолати антиєвропейську силу? Ні, лише наша перемога буде це гарантувати кожну зі спільних європейських цінностей. Наша обов'язкова перемога», — наголосив Зеленський.

Врешті, у своїй промові президент наголосив, що Україна обовязково стане членом ЄС: «Ми наближаємось до Євросоюзу. Україна буде членом Євросоюзу. Україна, що перемагає членом Євросоюзу, що перемагає».

Президент закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти російської атомної галузі, а також проти виробників ракет і дронів та відповідної частини IT-сектора.

«Росія створила в Європі загрозу радіаційної катастрофи, а російська атомна галузь досі вільна від глобальних санкцій… Російський ракетний терор буде загрозою, поки не буде знищено джерело такої загрози», — сказав Зеленський.

Він нагадав, що завдяки вже запровадженим санкціям російські енергоносії більше ніколи не будуть зброєю проти Європи.

«Нарешті всі побачили, як Росія ставиться до європейців та енергетичних ринків. Дякую за санкційні пакети, які вже набули чинності. Але чи достатньо вони обмежили російський агресивний потенціал? Цей шлях потрібно пройти повністю, щоб у них не було ані можливостей, ані бажання витрачати зусилля на дестабілізацію будь-якої країни Європи», — додав президент.

Напередодні президент Володимир Зеленський вирушив у друге закордонне відрядження після початку повномасштабної війни. 8 лютого він побував із робочим візитом у Великій Британії, де зустрівся з прем'єр-міністром Ріші Сунаком та уперше з королем Чарльзом III, а ще відвідав полігон, де українських військових навчають керувати танками Challenger 2.

Також він виступив перед парламентом Великої Британії, де заздалегідь подякував за літаки. Прем'єр Великої Британії доручив Міноборони вивчити, які літаки можна передати Україні.

Увечері 8 лютого Зеленський вирушив до Парижа, де зустрівся з президентом Франції Емманюелем Макроном і канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зеленський закликав якнайшвидше надати Україні важке озброєння та літаки.

Крім того, Макрон нагородив президента України орденом Почесного легіону — це найвища нагорода у Франції, яку присуджує президент за військові або цивільні заслуги. А зранку 9 лютого Зеленський разом із Макроном прибув до Брюсселя на саміт ЄС.

Читайте також:

Фото: скриншот трансляції

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3737
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду