Українські ЗМІ поширили апокаліптичні заяви «вченого», якого просуває проросійська секта теорії змов

Українські ЗМІ поширили апокаліптичні заяви «вченого», якого просуває проросійська секта теорії змов

28 Серпня 2023
2058
28 Серпня 2023
13:26

Українські ЗМІ поширили апокаліптичні заяви «вченого», якого просуває проросійська секта теорії змов

2058
Егон Чолакян закликав об’єднатися для протидії загрозі «світових лідерів, від яких залежить майбутнє людства»: Джо Байдена, Сі Цзіньпіна і Путіна. Журналісти «Бабеля» з'ясували, хто такий цей «вчений» і хто просуває його наративи.
Українські ЗМІ поширили апокаліптичні заяви «вченого», якого просуває проросійська секта теорії змов
Українські ЗМІ поширили апокаліптичні заяви «вченого», якого просуває проросійська секта теорії змов

Кілька українських медіа опублікували на своїх сайтах звернення нібито вченого Егона Чолакяна про апокаліпсис, який начебто насувається на планету Земля. Просували його тези в соцмережах члени організації Creative society — колишньої проросійської секти «АллатРа». Про це йдеться в матеріалі «Бабеля», передає ІМІ.

Видання отримало 18 серпня на редакційну пошту листи, у яких десятки невідомих людей вимагали перестати приховувати правду й опублікувати сенсаційне звернення американського вченого Егона Чолакяна до трьох світових лідерів, «від яких залежить майбутнє людства»: президента США Джо Байдена, лідера Китаю Сі Цзіньпіна і російського диктатора Володимира Путіна.

У зверненні Чолакян стверджує, що, за його спостереженнями, з ядром Землі відбувається щось погане і залишилося всього кілька років до самознищення планети. І щоб запобігти цьому, вважає він, зусилля мають обʼєднати не лише політики, але й науковці. 

Автори листів просили «Бабель» наслідувати приклад інших українських медіа, які вже опублікували  це  звернення, —  «Українські новини», УНІАН і NV. На NV новина про те, що «планеті лишилося кілька років», набрала понад пів мільйона переглядів. УНІАН опублікував звернення з плашкою «пресреліз», тобто на правах реклами.

 

При цьому лише сайт «Українські новини» виправив своє повідомлення, написавши з посиланням на «Бабель»: «Проросійська секта хотіла переконати світ у наближенні апокаліпсису».

(ОНОВЛЕНО) Згодом сайт NV видалив свою новину про «апокаліпсис» та перепросив читачів.

Журналісти «Бабеля» з'ясували, що перше відео з Чолакяном зʼявилося на його ютуб-каналі Earth Save Science Collaborative 13 серпня 2023 року — того ж дня, що й сам канал. На відео Чолакян розповів, нібито через численні катаклізми й деструктивні процеси в ядрі Землі до кінця світу залишилися лічені роки. 17 серпня на каналі опублікували друге відео, уже зі зверненням до «лідерів світу». На обкладинці цього відео зображено чотири обличчя — самого Чолакяна, Байдена, Сі і Путіна.

У середині серпня зʼявився також інтернет-сайт Earth Save Science Collaborative з біографією Чолакяна, його фото і двома цими відео.

За місяць до створення свого ютуб-каналу,  9 липня, Чолакян виступав на ту саму тему і з тими самими тезами на онлайн-конференції «Global Crisis. There is a Way Out», яку проводила організація Creative society («Творча спільнота»). Саме члени Creative society просували заяву Чолакяна в соцмережах, наприклад, створювали події у фейсбуку в онлайні чи запис заяви.

При цьому, як зазначає «Бабель», торік Creative society проводила конференцію «Global Crisis» із зовсім іншими акцентами: тоді члени організації говорили, що парникові гази ніяк не впливають на зміни клімату — це просто всесвітня змова й «афера століття». Вони критикували проєкти альтернативного палива й заохочували користуватися нафтою та газом — саме цю тезу активно просуває Росія. Після тієї конференції виявилося, що деяких учених на неї заманили обманом

Creative society позиціює себе як міжнародний волонтерський рух, який займається вдосконаленням суспільства. Але, зазначає «Бабель», по суті це ребрендинг організації «АллатРа», яка з'явилася на початку 2010-х в Україні, а потім відкрила представництва в Росії, Казахстані, Молдові, США і країнах ЄС. «АллатРа» часто називають сектою і псевдонауковим синкретичним культом, ідеї якого схожі на вірування відомої секти «Біле братство». 

«АллатРа» часто звинувачують у підтримці російської пропаганди. У книзі однієї із засновниць організації Анастасії Нових біографія царя-спасителя людства нагадує біографію Володимира Путіна. Поки «АллатРа» діяла переважно в Східній Європі, вона пропагувала ідею об'єднання слов'янських народів. Зараз під всесвітнім брендом Creative society організація говорить про важливість миру на всій планеті, критикує сучасну глобальну економіку і називає Путіна одним з лідерів світу. При цьому в самій Росії «АллатРа» заборонили 9 серпня 2023 року.

Натомість «Бабель» звертає увагу, що нещодавно у Києві з'явилася зовнішня реклама Creative society.

Завідувачка лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська, яка також працює над звітами IPCC, сказала «Бабелю», що вважає заяву Чолакяна  про кінець світу аферою. Вона, як і журналісти, намагалася знайти якісь конкретні дані про його наукову діяльність, але не знайшла. Інші українські вчені сказали, що про Чолакяна чують уперше, а його заклики до науковців обʼєднуватися вважають щонайменше дивними.

Щодо самого Егона Чолакяна, «Бабель» з’ясував, що зараз він перебуває на пенсії. Він закінчив Гарвардську школу права, працював податковим аналітиком у Комісії президента США з міжнародної торгівлі та інвестиційної політики й майже все життя робив карʼєру фахівця з міжнародного податкового права та національної безпеки, а зараз працює федеральним лобістом.

Згодом, як ідеться в його біографії, Чолакян нібито зацікавився фізикою, був запрошеним дослідником у Гарварді та співпрацював з Массачусетським технологічним інститутом. Нібито працював у Європейській організації з ядерних досліджень (CERN) над проєктом Future Circular Collider — нового колайдера, що має замінити Великий адронний. А також працював над NISAR — проєктом NASA для створення супутника, який має фіксувати природні процеси на Землі. 

«Бабель» пише, що людина з таким прізвищем справді фігурує серед авторів звітів різних проєктів CERN, де він вказаний як співробітник Гарвардського університету та дослідницького центру Nevis Labs Колумбійського університету. Сам Чолакян у біографії уточнює, що був дослідником у Гарварді у сфері національної безпеки, а не фізики. Видання надіслало офіційні запити до CERN і NASA, щоб дізнатися, чи справді Егон Чолакян співпрацював з цими організаціями та що саме він там робив.

У профілі Чолакяна на LinkedIn майже немає згадок про діяльність у сфері природничих наук. Десятки заявлених місць роботи так чи інакше повʼязані з правом, а також національною і кібербезпекою. Згадки про роботу в CERN і NASA є, але без конкретики. Сторінка Чолакяна у фейсбуці свідчить, що у 2020 році він навчався одразу на шести різних програмах у топових американських і європейських вишах. А сам він стверджує, що є сертифікованим фахівцем із психологічної допомоги, який працює з темами горя і втрати. Такі курси він нібито закінчив в Австралії.

«Бабель» звертає увагу, що Чолакян регулярно поширює дописи голови української партії «Національна платформа» Катерини Одарченко (донька народного депутата V–VIII скликань та ексголови Херсонської ОДА Юрія Одарченка. Керує компанією SIC Group Ukraine, що займається політичним консалтингом) без перекладу англійською. Наприклад, за кілька днів до повномасштабного вторгнення він поширив виступ, де Одарченко переконувала, що Путін не наважиться почати великий наступ. Одарченко говорила українською. Лайкають його дописи переважно люди з порожніми профілями, без підписників.

Читайте також:

Скриншоти: ІМІ 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2058
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду