5-й Франко-український фестиваль молодого кіно «MІСТ» відбудеться у форматах онлайн та офлайн

5-й Франко-український фестиваль молодого кіно «MІСТ» відбудеться у форматах онлайн та офлайн

15 Листопада 2023
1101
15 Листопада 2023
22:48

5-й Франко-український фестиваль молодого кіно «MІСТ» відбудеться у форматах онлайн та офлайн

1101
Цьогорічний кінофорум має виключно український вектор.
5-й Франко-український фестиваль молодого кіно «MІСТ» відбудеться у форматах онлайн та офлайн
5-й Франко-український фестиваль молодого кіно «MІСТ» відбудеться у форматах онлайн та офлайн

З 29 листопада по 2 грудня 2023 року відбудеться Франко-український фестиваль молодого кіно «MICT». Цього року фестиваль відзначає своє п’ятиріччя і вперше пройде у змішаному форматі онлайн- та офлайн-подій. Про це «Детектору медіа» повідомила президентка фестивалю, українська актриса та громадська діячка Галина Сулима.

У фокусі конкурсної та позаконкурсної програми фестивалю — сучасні українські художні та документальні короткометражні фільми, створені молодими українськими кінематографістами.

«Програма “Моста” завжди складалася у пропорції 50 на 50: половина французьких стрічок, половина — українських. Та у цьому році я попросила наших французьких партнерів зробити виключення, — каже Галина Сулима. — Молоді кінематографісти Франції зараз мають всі можливості  знімати. А наші на цьому шляху стикаються з безліччю труднощів та перешкод — війна, відсутність грошей на кіновиробництво… Але не знімати вони не можуть — це для них як дихати. Тож наші партнери на моє прохання погодилися, щоби у цьому році у конкурсній програмі були тільки українські фільми. Бо треба, щоби наші хлопці та дівчата показали, що вони роблять у таких страшних умовах, щоби для них самих було зрозуміло: суспільство потребує того, що вони роблять. Тобто, нинішній «Міст» має виключно український вектор. На ньому будуть представлені фільми, зняті нашими молодими кінематографістами у 2022–2023 роках».

До конкурсної програми фестивалю ввійшло 17 короткометражних фільмів.

«Нинішнього року у нас просто фантастичне журі. Я навіть у мріях не могла припустити, що такі люди погодяться увійти до його складу. Голова журі — видатна французька продюсерка, легенда французького кіно Фаб’єнн Сервен-Шрайбер. Вона активна культурно-громадська діячка. Зараз  Фаб’єнн займається проєктом з повернення депортованих українських дітей», — розповідає Галина Сулима.   

До складу міжнародного журі фестивалю «Mict»-2023 ввійшли:

• Ханна Шигулла — актриса (Німеччина);

• Катя Краусова — продюсерка кіно і телебачення (Велика Британія);

• Марина Багрій-Шахматова — сценаристка, редакторка, журналістка (Україна);

• Лукас Інглендер — актор (Австрія);

• Григорій Гладій — актор (Україна/Канада).

Усі глядачі з України та Франції зможуть безкоштовно в режимі онлайн переглянути конкурсну програму фестивалю та взяти участь у професійних майстеркласах. Фільми фестивалю демонструються українською мовою з французькими субтитрами. Для цього необхідно попередньо зареєструватися на онлайн-платформі https://mictfilmfestival.com/.

Позаконкурсна програма «Фільми-події фестивалю» відбудеться офлайн у м. Марсель. У гостей фестивалю буде змога не лише переглянути фільми, але й після кожного показу поспілкуватися з їхніми авторами в режимі відеозв’язку.

«До позаконкурсної програми ми взяли документальні фільми та альманахи, що показують,  як під час війни зростає та мужніє молоде українське кіно, як наші молоді кінематографісти пропускають через своє серце біль та незламну віру у Перемогу», — зазначає Галина Сулима.

Позаконкурсна програма фестивалю:

• 29.11 — Альманах документальних фільмів: «На Захисті Ідентичності, Культури, Свободи», Творче об’єднання #Babylon'13.

• 30.11 — Спеціальний показ «Фільм-подія»: документальний фільм «Крихка пам'ять», режисер Ігор Іванько.

• 01.12 — Історично-документальний проєкт «Поразки імперії», режисер Іван Тимшин.

• 02.12 — Спеціальний показ «Фільм-подія»: документальний фільм «Щоденник нареченої Христа», режисерка Марта Смеречинська.

Вхід на всі заходи фестивалю безкоштовний.

Президентка фестивалю розповіла і про благодійний артпроєкт «Листи до Бога», який відбудеться в рамках позаконкурсної програми. Авторка проєкту — молода харківська художниця Дарія Титова, чиї художні роботи є не лише своєрідною арттерапією, а й допомагають людям переосмислити війну та знайти в собі сили для подальшої боротьби. «За донат можна буде придбати дві листівки із зображенням будь-якої картини — одну залишити собі, а на другій написати листа до Бога, і потім ми також зробимо виставку з цих листів. Дарія збирає кошти на медичні потреби наших захисників. А хлопці з “Вавилона” збиратимуть донати на підтримку української аеророзвідки — на закупівлі дронів для Зведеної тактичної групи “Адам”, у складі якої воюють українські кінематографісти», — розповідає Галина Сулима.

Вона також додала, що українські організатори фестивалю підтримують молодих вітчизняних кінематографістів не лише під час самого заходу: «Ми робимо їм промоцію, всіляко просуваємо, деяким допомогли зі стажуванням у Національній академії кінематографії Франції. Перш за все тому, що наші діти — дуже талановиті».

Франко-український фестиваль молодого кіно «Mict» — щорічний захід, який проводиться в Україні та Франції. Метою фестивалю цьогоріч є підтримка молодих українських кінематографістів та їхньої творчості, а також популяризація українського кіно з подальшою розбудовою копродукційних та культурних відносин. Фестиваль є унікальною можливістю підтримати розвиток молодого українського кіно під час війни.

Галина Сулима

Галина Сулима — амбасадорка  Українського культурного фонду, президентка Франко-українського фестивалю молодого кіно «Mict», президентка Міжнародної аcоціації розвитку і підтримки української культури, голова Odesa Film Office, актриса українського кіно.

Цьогорічний Франко-український фестиваль молодого кіно «Mict» організовано ГО «Міжнародна асоціація розвитку і підтримки української культури», у партнерстві з ADPFU, Association Volya, Французьким інститутом в Україні / Institut français d'Ukraine, Ambassade de France en Ukraine, Alliance Française Odessa / Альянс Франсез Одеса, Alliances Françaises en Ukraine, CNC — Centre national du cinéma et de l'image animée, Unifrance, TorinoFilmLab, Museo Nazionale del Cinema di Torino, «I Am Tomorrow» International Film Festival, Міністерством культури та інформаційної політики України, ДержКіно України, Українським культурним фондом, Odessa Film Office, Культурною Дипломатією, Одеською кіностудією, Sarke Studio та за всебічної підтримки Одеської міської ради, Ville de Marseille, Міжнародного благодійного фонду «Українсько-європейські ініціативи», ChF «Doors» та Всеукраїнської жіночої асоціації українського кіно та кіномистецтва.

Фото надані Галиною Сулимою

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1101
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду