Сьогодні на BBC 4 покажуть «День українського добровольця» Володимира Тихого

Сьогодні на BBC 4 покажуть «День українського добровольця» Володимира Тихого

20 Вересня 2022
1397
20 Вересня 2022
14:02

Сьогодні на BBC 4 покажуть «День українського добровольця» Володимира Тихого

1397
Фільм транслюватиметься у вечірньому праймі: о 21 за місцевим часом (23-тя за Києвом).
Сьогодні на BBC 4 покажуть «День українського добровольця» Володимира Тихого
Сьогодні на BBC 4 покажуть «День українського добровольця» Володимира Тихого

ВВС придбала для показу фільм Володимира Тихого «День українського добровольця», який було знято в середині березня у Києві. Телепрем’єра відбудеться сьогодні, 20 вересня, повідомив «Детектору медіа» режисер, співзасновник об’єднання «Вавилон’13»  Володимир Тихий.

Героями фільму стали відомі активісти і волонтери. Це Роман Ратушний, Ігор Луценко, Даша Астаф’єва, Євген Дикий, Ігор Мазур «Тополя».

«Це історія не тільки про всіх, хто захищав Україну та займається волонтерською допомогою. Фільм також про звичайних людей в стані розгубленості під час війни. Це портрет жертв війни. Мозаїка, з якої твориться портрет України в на початку російсько-української війни», — коментує Володимир Тихий.

Блогер, активіст, а нині захисник України Ігор Луценко знявся у фільмі Володимира Тихого. Поряд у кадрі — Роман Ратушний.

Свій фільм кінорежисер реалізував із командою однодумців з «Вавилон’13». До цієї роботи увійшов матеріал шістьох кінооператорів об’єднання.

Під час обстрілів Києва метро замінило бомбосховище. Кадр із фільму «День українського добровольця».

Зйомки велися протягом дня, 14 березня, коли відзначається День добровольця. 14 березня 2022 року також став 2944-м днем російсько-української війни. «За кілька тижнів велика війна сюрреалістично змішала місця і людей, утворила постапокаліптичний вимір з новими якостями та ролями, — йдеться в описі фільму. — Тисячі киян перебрались жити у метро. Раніше спокійні передмістя столиці стали зоною нищівних боїв та мародерства з боку російських окупантів. Люди перестали ділити дні на вихідні і робочі, їх стали нумерувати від дати повномасштабного вторгнення росіян в Україну».

 Кадр із фільму «День українського добровольця».

«День Українського Добровольця» є першим фільмом в історії незалежної України, який придбало британське телебачення. Покажуть його у праймтайм, о 21-й, що свідчить про високу зацікавленість найбільшої телевізійної мережі Великобританії.

«BBC Storyville ставить собі за мету показати найкращі зразки світових документальних фільмів, і ми ділимося цими екстраординарними фільмами з глядачами у Сполученому Королівстві, — коментує випускова редакторка BBC Storyville Люсі Кон. — Це важлива історія, не лише тому, що розповідає історію одного дня з війни в України, а й тому, що це фільм створений українцями та розказаний з української перспективи. Це вперше на британському телебаченні – фільму про війну в Україні, створеного виключно українцями, ніколи раніше не було в етері телебачення Сполученого Королівства».

Переговори з BBC почалися ще до світової прем’єри «Дня українського добровольця», яка відбулася на третьому за величиною у світі кінофестивалі документального кіно у Шеффілді у червні. Там фільм отримав спеціальну відзнаку фестивалю. Дату і формат показу було остаточно узгоджено під час кінофестивалю в Единбурзі.

«Я бачу просто шалену зацікавленість іноземного глядача у нашому фільмі. Вони очікують побачити дещо відмінне від телевізійних новин чи звітів чиновників. Їм бракує емоційного занурення: вони про війну знають, але вона далеко. На показах глядачі реагують по-різному, але в їх очах я бачу емпатію. Британці і так на практиці допомагають, але після показу фільму, сподіваюсь, нашому посольству працювати буде трохи легше», — каже продюсер фільму Ігор Савиченко.

«День українського добровольця» продовжує кінофестивальну історію. Найближчий показ відбудеться у міжнародному конкурсі Варшавського кінофестивалю 17 жовтня. В Україні фільм можна буде побачити на великому екрані на початку жовтня — у рамках національного конкурсу кінофестивалю Kharkiv MeetDocs у Києві.

Стрічку створено незалежним кінооб’єднанням «Вавилон’13» у копродукції з Black Photon (Польща).

Володимир Тихий — співзасновник об’єднання «Вавилон’13» український кінорежисер, сценарист та продюсер, серед робіт якого — «Наші котики», «Брама», «Сильніше, ніж зброя».

Babylon’13 — незалежне об’єднання кінематографістів, що утворилося на початку Революції Гідності. Під час повномасштабного вторгнення Росії кінематографісти об’єднання продовжили працювати та знімати війну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1397
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду