detector.media
Ольга Чорна
«Детектор медіа»
28.09.2023 13:27
Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»
Український журналіст став переможцем Міжнародної телевізійної премії «Еммі»
Медійник отримав нагороду у складі команди британського телеканалу Sky News, яка висвітлює війну в Україні.

У США визначили переможців 44-ї телепремії «Еммі» в галузі новин та документалістики (News and Documentary Emmy Award). У номінації «Найкраща новинна програма» (International Emmy Award for News) переміг британський канал Sky News за висвітлення війни в Україні.

«Ми виграли Emmy. Британський телеканал Sky News отримав International Emmy Awards за висвітлення подій в Україні. Разом з ними переможцем Emmy став і я», — написав у фейсбуку журналіст та кінорежисер Азад Сафаров, який, маючи тривалий досвід зйомок на Донбасі, ще в січні 2022 року став локальним продюсером британського телеканалу Sky News.

У розмові з «Детектором медіа» Азад Сафаров повідомив про те, що з-поміж 2600 заявок медіа з усього світу організатори премії відібрали лише чотирьох номінантів-фіналістів у категорії «Новини» (британський Sky News, бразильський Globo, Al Jazeera English і TV4 News зі Швеції). І вже з чотирьох номінантів переможцем журі обрало команду Sky News, яка працює в Україні і висвітлює російсько-українську війну. 

До складу цієї команди входять 12 медійників, у тому числі двоє українців: Азад Сафаров і Артем Лисак, які також стали офіційними переможцями International Emmy Awards 2023. 

«Ця нагорода — за низку матеріалів, які виходили на Sky News у перші місяці великої війни в Україні — з Бучі, Ірпеня та інших гарячих точок. Ми робили сюжети для новин про напад Росії на Україну і ті злочини, які чинив агресор. Один з таких матеріалів був про те, як наша знімальна група — Стюард Рамзі, Домінік ван Херден, Річард Моклер і Мартін Вовлес — потрапила під обстріл. Це було під Києвом, росіяни розстріляли їхню машину, намагаючись вбити», — розповів «ДМ» журналіст.

Відповідаючи на запитання про те, яке значення для нього має ця нагорода, Азад Сафаров сказав: «Для мене важливо, щоб чим більше людей у світі дізнались про трагічні події цієї страшної війни, про злочини, які чинять росіяни на українській землі. І водночас — побачили сильних, хоробрих і неймовірних українців. Але чим довше триває війна, тим менше уваги до України і українців з боку світу. Тому ця премія — це нагадування про те, що війна в Україні продовжується, Росія продовжує чинити злочини, красти і вбивати наших дітей. І ця нагорода важлива навіть не особисто для мене, а для нагадування про нашу боротьбу. А я просто радію тому, що зміг долучитися до цього».

При цьому Азад Сафаров віддає належне тим, хто допомагає журналістам висвітлювати події на війні: «Я вдячний всім тим речникам, пресофіцерам, які розуміють потреби журналістів і завжди їх підтримують. А таких, повірте, багато. Дуже сподіваюсь, що колись будуть міжнародні нагороди і для них».

Азад Сафаров працював на 5 каналі та Deutsche Welle, створював документальні фільми. Зокрема, брав участь у створенні стрічки «Віддалений гавкіт собак» данського режисера Симона Леренга Вільмонта.

Також Сафаров є співзасновником фонду «Голоси дітей». «Я впевнений, що займатися психологічними травмами дітей через війну потрібно зараз. Бо за десять років це вибухне. Діти накопичують цей біль, він осідає всередині», — вважає він. 

У вересні 2021 року журналіст запустив на Суспільному проєкт «Голоси Донбасу». До нього ввійшли 12 історій дітей з окупованої території України.

Інтерв’ю журналіста та кінорежисера Азада Сафарова «Детектору медіа» читайте тут.

Премія «Еммі» в галузі новин та документалістики (News & Documentary Emmy Awards) є частиною нагород «Еммі» за художні та технічні заслуги в американській телевізійній індустрії. Її вручає Національна академія телевізійних мистецтв і наук (NATAS) за досягнення в галузі новинних і документальних програм в Америці.

Вручення нагород у номінаціях «Новини» та «Документалістика» проходить двома окремими церемоніями: 27 вересня вручили нагороди в номінації «Телевізійні програми новин», а в четвер, 28 вересня, вручать нагороди в номінації «Документальні фільми».

Повний список переможців можна знайти тут.

На фото Азад Сафаров

Фото: Anastasia Melnyk / Facebook, International Emmy Awards / Facebook

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY