Американський фотограф отримав нагороду International Photography Awards за фото про війну в Україні

Американський фотограф отримав нагороду International Photography Awards за фото про війну в Україні

22 Вересня 2023
2383
22 Вересня 2023
15:24

Американський фотограф отримав нагороду International Photography Awards за фото про війну в Україні

2383
Зокрема, було відзначено фото пораненої внаслідок ракетного удару вчительки з Чугуєва Олени Курило, яке облетіло світ.
Американський фотограф отримав нагороду International Photography Awards за фото про війну в Україні
Американський фотограф отримав нагороду International Photography Awards за фото про війну в Україні

Американський фотограф-документаліст Вольфганг Шван отримав престижну премію для фотографів International Photography Awards — 2023 за фото, зроблені в Україні у перший день повномасштабного вторгнення Росії. 

Зокрема, за знімок пораненої внаслідок ракетного удару вчительки з Чугуєва Олени Курило, що облетів світ. Вольфганг Шван, який перебував на початку великої війни в Україні як фотокореспондент турецького інформагентства «Анадолу», здобув перше місце в категорії Editorial/Press підкатегорії «Війна», отримавши нагороду «Press photographer оf the year». Про це повідомила пресслужба конкурсу у фейсбуці. 

Історію цього фото Шван розповів в інтерв’ю «Анадолу». За його словами, він перебував на Донбасі майже два місяці перед тим, як почалось російське вторгнення. Вранці 24 лютого, коли Росія оголосила про початок бойових дій, Шван разом зі своїм колегою Алексом Лорі вирушив до Харкова.

Однією з перших, кого вони там побачили, була жінка з перев’язаною головою, що стікала кров’ю. 

«Ми запитали її ім’я, вік та рід діяльності. Вона сказала, що звуть її Олена Курило, їй 52 роки і вона вчителька», — розповів Шван, який зробив знімок пораненої.

Фотографія кореспондента «Анадолу» стала одним із символів російсько-української війни та привернула увагу світових медіа. Вона потрапила на перші шпальти багатьох відомих видань: The Guardian, The Times, The Sun, Independent та Bild. Також її показали в ефірах телеканалів CNN та BBC.

Фотограф-документаліст Вольфганг Шван і вчителька з Чугуєва Олена Курило після одужання

Американська художниця Євгенія Гершман намалювала портрет Олени Курило за фотографією Швана. Він отримав назву «First face of war: Intimate portrait of Ukrainian teacher, 2022» і був проданий на аукціоні Heritage Auction у США за 100 тисяч доларів.

Усі виручені від продажу картини гроші було передано до українського Червоного Хреста.

International Photography Awards — престижна премія для фотографів. Цього року фотомитці представили на конкурс серії робіт в 11 основних номінаціях з багатьма підкатегоріями. У кожній з номінацій визначався свій «Фотограф року».

Війна РФ проти України цього року відзначилась у багатьох роботах переможців премії.

Нагороду в номінації «Book photographer of the year» отримала спільна робота 93 фотожурналістів про війну в Україні під назвою «Ukraine: a war crime».

Друге місце в цій же номінації документальної книги отримала робота «Relentless courage: Ukraine and the world at war».

Це портфоліо понад 20 найавторитетніших фотожурналістів сучасності, серед яких Керол Гузі, Лінсі Аддаріо, Пола Бронштейн, Юстина Мельникович та інші. На обкладинці — фото Дмитра Козацького з «Азовсталі».

Також перше місце в номінації «Professional еditorial» підкатегорії «Press, Political» отримало фото Володимира Зеленського після звернення до Конгресу США фотографа Марка Абрахама.

Президент України Володимир Зеленський у Конгресі США

Нагадаємо, минулого року на конкурсі Sony World Photography Award перемогла робота художника Боріса Ельдагсена, яка виявилась штучно згенерованим зображенням. Митець із Німеччини відмовився від нагороди, пояснивши, що хотів спровокувати дискусію про межу між фотографією та ШІ, і йому це вдалося. У відповідь на дискусію, зокрема, International Photography Awards виділила окрему категорію для «фотомистецтва» від ШІ.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв проте, що роботи Дмитра Козацького з «Азовсталі» отримали дві нагороди International Photography Awards — 2022.

Фото: Вольфганг Шван, Марк Абрахам, Артем Галкін / Press Photographer Of the Year / Ukraїner

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2383
Читайте також
16.07.2023 23:04
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
2 792
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олена Курило
217 дн. тому
Мені 53 роки, а тоді було 52. Виправте інформацію.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду