Другий фільм документального циклу Мирослави Барчук «Остання війна» покажуть в ефірі телемарафону 24 вересня

Другий фільм документального циклу Мирослави Барчук «Остання війна» покажуть в ефірі телемарафону 24 вересня

24 Вересня 2023
3243
24 Вересня 2023
16:08

Другий фільм документального циклу Мирослави Барчук «Остання війна» покажуть в ефірі телемарафону 24 вересня

3243
Стрічка розповідає про те, як відбувалась деколонізація свідомості українського суспільства протягом років незалежності, яких помилок припустились українці й чи можна було їх уникнути.
Другий фільм документального циклу Мирослави Барчук «Остання війна» покажуть в ефірі телемарафону 24 вересня
Другий фільм документального циклу Мирослави Барчук «Остання війна» покажуть в ефірі телемарафону 24 вересня

Журналістка й телеведуча Суспільного Мирослава Барчук завершила роботу над другим епізодом п’ятисерійного документального циклу «Остання війна». Він називається «Какая разніца» й розповідає про нескладені іспити й набиті ґулі перших постколоніальних десятиліть України. Про це повідомив корпоративний сайт Суспільного.

Матеріалу виявилось так багато, що епізод розділили на дві частини: перша охоплює 1991–2004 роки, а друга, яка вийде згодом, —  2004–2023 роки. 

«Це відверта розмова про подолання ментальної залежності від колишньої метрополії, від російської матриці, яка вросла нам під шкіру в кількох поколіннях. Про наше вічне сахання між ідентичностями, векторами руху, символами і знаками, ось про цю саму “постсовєтську шизофренію”, яка до великої війни іноді здавалась нездоланною. Це наша спроба осмислити, до чого призвели наші помилки і хибні вибори часів незалежності, а з іншого боку, що означала відмова від вибору та принцип “какая разніца?”», — розповіла про свою роботу сама авторка.

Як і перший фільм циклу «Остання війна», який називається «Анатомія рашизму», «Какая разніца» побудована на інтерв’ю із західними та українськими інтелектуалами. Своїми роздумами на означену тему поділились Оксана Забужко, Пітер Померанцев, Френсіс Фукуяма, Олеся Островська, Тарас Лютий, Вахтанг Кебуладзе, Володимир Ярмоленко та інші.

Багато з цих спікерів, зауважує Мирослава Барчук, досліджують постколоніалізм. «Є чудова українська літературознавиця Тамара Гундорова. Вона каже, що постколоніальна оптика до певної міри здатна дати відповідь і на питання про те, чим є нинішня російсько-українська війна. Тому мені було цікаво запросити до проєкту українських і західних інтелектуалів, які багато говорили про це», — каже Мирослава Барчук.  

Нагадаємо, що раніше вийшов перший епізод проєкту, який отримав назву «Анатомія рашизму». У ньому автори за участі українських та західних істориків, філософів, культурних та політичних діячів аналізують, як довго триває російсько-українська війна, які її корені й за що вона точиться.

«Остання війна» — це цикл документальних фільмів. Кожен фільм — окрема розмова, у якій російсько-українську війну розглядають як опуклий багатогранник — кожна грань відкривається в різних епізодах циклу. Назва циклу — алюзія на слова Івана Франка: «Це ж остання війна ! Це до бою Чоловіцтво зі звірством стає, Це поборює воля неволю, “Царство Боже” на землю зійде».

У циклі фільмів автори планують дослідити:

  • Яке коріння російського звірства й агресії щодо українців?
  • Як ми проґавили «русскій мір»? Які помилки зробили за 30 років незалежності, і чи можлива була дерусифікація без російських ракет?
  • Як Захід проґавив рашизм і як зачарувався міфом про «загадку русской душі»?
  • Якою була ціна поразки Української революції початку 20 століття і  втрати держави?
  • Як київські інтелектуали створили росіянам імперію у 17 ст., і як уже чотириста років ми пробуємо вирватися з обіймів власноруч створеного Франкенштейна?

Фільм «Какая разніца» вже показали місцеві телеканалах Суспільного мовлення (Суспільне Суми, Суспільне Полтава, Суспільне Івано-Франківськ тощо), а в неділю, 24 вересня, о 22:15 він вийде в ефірі Національного телемарафону.  

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», на Суспільному відбулася телепрем’єра документального фільму BBC «Маріуполь: історії мешканців».

Також ми писали про те, що книжка «Хоробрі казки», яка створена на основі аудіопроєкту Суспільного, вже доступна в передзамовленні

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3243
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
"остання війна", кажете...
217 дн. тому
Чи діждемось останнього фільму Барчук?
Нетлєнка
217 дн. тому
І чого ви стогне? Це лише друга серія епопеї. Побачимо що ви скажете ПІСЛЯ п'ятої. І взагалі чи зможете хоч щось мекнути.
Жах
217 дн. тому
Що побачили?кін там нема. Є копія брехалівки на лавочках під під'їздом у вигляді купи бабок, які торохтять без зупину і без пауз для наповнення легенів повітрям і невловимо перескакують з теми на тему, в результаті чого неможливо зрозуміти чого вони собачаться, тицяють дулі і чого стоїть такий галас. Мимоволі пригадується знамените :ЯКЩО У ТЕБЕ Є ФОНТАН, ЗАТКНИ ЙОГО;ДАЙ ВІДПОЧИТИ І ФОНТАНУ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду