Через ракетну атаку росіян в Одесі пошкоджено 9 об'єктів в охоронній зоні ЮНЕСКО

Через ракетну атаку росіян в Одесі пошкоджено 9 об'єктів в охоронній зоні ЮНЕСКО

25 Вересня 2023
5106
25 Вересня 2023
22:52

Через ракетну атаку росіян в Одесі пошкоджено 9 об'єктів в охоронній зоні ЮНЕСКО

5106
Усі постраждалі будівлі є пам’ятками архітектури національного значення. У приміщеннях пошкоджені або розбиті вікна.
Через ракетну атаку росіян в Одесі пошкоджено 9 об'єктів в охоронній зоні ЮНЕСКО
Через ракетну атаку росіян в Одесі пошкоджено 9 об'єктів в охоронній зоні ЮНЕСКО

Через обстріл середмістя Одеси в ніч проти 25 вересня пошкоджено дев’ять об’єктів з охоронної зони ЮНЕСКО, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Зокрема, пошкоджень зазнали: Воронцовський палац (1824–1829), пров. Воронцовський, 2; будинок Маріні, Ашкіназі (кін. ХІХ ст.), бульвар Приморський, 3; будинок Серато і Верані (1824–1826), бульвар Приморський, 4; будинок прибутковий Лерхе (1823—1826), бульвар Приморський, 5; будинок Зонтага (1826–1827, 1850), бульвар Приморський, 6; будинок Завадовського (1830), бульвар Приморський, 8; палац (об’єм фасадної будівлі) (1829–1830), бульвар Приморський, 9; палац Лопухіна, Раллі, готель «Лондонський» (1827, 1851, 1898–1899), бульвар Приморський, 11; будинок Золотарьова, Маса (1820-ті, 1872), бульвар Приморський, 12.

Всі ці будівлі є пам’ятками архітектури національного значення. У приміщеннях пошкоджені або розбиті вікна. Внаслідок вибухової хвилі пошкоджені також житлові будівлі.

«Всі злочини росіян детально фіксуються, ворог обов’язково відповідатиме за все заподіяне», — заявив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Крім того, в Нерубайській територіальній громаді Одещини пошкоджено обʼєкти культури – Нерубайський сільський будинок культури та Нерубайська школа мистецтв.

Про ушкодження об’єктів з охоронної зони ЮНЕСКО повідомив також міський голова Одеси Геннадій Труханов: «Чергова нічна атака рашистів на Одесу. Значних пошкоджень зазнав Морвокзал. Постраждали обʼєкти в історичному центрі міста, який є охоронною зоною ЮНЕСКО. Всі пошкодження будуть зафіксовані».

 

Раніше ми повідомляли, що місія ЮНЕСКО підготує всеосяжний звіт про шкоду, завдану ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі, для зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції у грудні.

Ця місія ЮНЕСКО прибула до Одеси 29 липня для комплексного оцінювання шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами росіян, і працювала у місті з 19 по 23 липня, .

У січні 2023 року Історичний центр Одеси внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  До переліку внесли вулиці, будівлі та інші об’єкти, що мають ознаки мультикультуралізму. Серед них — ансамбль Приморського бульвару, Театральна площа, вулиці Дерибасівська, Гоголя.   

20 липня, після нічного обстрілу міста, мер Одеси Геннадій Труханов звернувся до ЮНЕСКО із закликом позбавити РФ статусу члена організації. Труханов зазначив, що «внаслідок ударів, які рашисти завдають по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки памʼяток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні». 

21 липня ЮНЕСКО засудило атаки РФ на історичний центр Одеси, що спричинило пошкодження будівель культурного значення. Тоді в установі також зазначили, що «цей напад стався лише через два тижні після удару, який зруйнував історичну будівлю у Львові, і є другим на сьогоднішній день на території, що охороняється відповідно до Конвенції про всесвітню спадщину, в порушення Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту». 

24 липня ЮНЕСКО засудило чергову російську ракетну атаку на історичний центр Одеси, здійснену проти ночі 23 липня, та повідомило, що найближчими днями направить у місто місію для попереднього оцінювання збитків. Внаслідок цієї атаки, зокрема, було напівзруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор — перший та головний православний храм Одеси, заснований у 1794 році.

 Фото: готель «Лондонський» / з відкритих джерел

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5106
Читайте також
29.07.2023 19:05
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 350
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду