ЮНЕСКО готуватиме звіт про шкоду, завдану російськими ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі

ЮНЕСКО готуватиме звіт про шкоду, завдану російськими ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі

7 Серпня 2023
990
7 Серпня 2023
23:23

ЮНЕСКО готуватиме звіт про шкоду, завдану російськими ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі

990
Звіт може бути використано як доказ у міжнародних судах.
ЮНЕСКО готуватиме звіт про шкоду, завдану російськими ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі
ЮНЕСКО готуватиме звіт про шкоду, завдану російськими ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі

Місія ЮНЕСКО підготує всеосяжний звіт про шкоду, завдану ракетними ударами всесвітній спадщині в Одесі, для зустрічі країн-учасниць Гаазької конвенції у грудні. Про це заявила голова Бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі на брифінгу в Києві, повідомляє «Укрінформ».

Звіт може бути використано як доказ у міжнародних судах.

За словами Бардескі, місія, спрямована до Одеси, мала на меті провести глибоку технічну оцінку шкоди, завданої культурним та релігійним обʼєктам внаслідок ракетних ударів російською армією.

«Наслідком цих оцінок буде всеосяжний звіт, який деталізує знахідки, оцінки і рекомендації експертів. Цей звіт слугуватиме двом цілям: по-перше, його подадуть на 15-ій зустрічі учасників Гаазької конвенції 1954 року, призначеній на 11 грудня», — сказала вона.

Бардескі пояснила, що оцінка шкоди включає документування обʼєктів, оцінку їх цілісності, візуальну інспекцію стабільності, оцінку шкоди і визначення негайних заходів для захисту від подальших пошкоджень.

Крім того, звіт інформуватиме про стан консервації всесвітньої спадщини, який подадуть Комітету зі всесвітньої спадщини на сесії 2024 року, додала вона.

Коментуючи попередні висновки роботи місії міжнародних експертів, Бардескі відзначила, що вплив на історичний центр Одеси є більшим, ніж очікувалося. Зокрема, за її словами, підготовано перелік з 52 будівель, детально верифікували поки 10 пошкоджених найбільше. Більшість верифікованих будинків, які вже оглянуто, мали понад 60% пошкоджень, серед них — Спасо-Преображенський собор.

Очільниця Бюро ЮНЕСКО також повідомила, що організація мобілізувала термінове фінансування для перших робіт через фонд для надзвичайних ситуацій, який забезпечується різними донорами.

«ЮНЕСКО не має мандату для розслідування. Натомість детальне документування ЮНЕСКО може бути застосоване відповідними органами. Були приклади цього в минулому, зокрема у випадку шкоди спадщині в Тімбукту, Малі в 2013 році. Документація ЮНЕСКО була використана Міжнародним кримінальним судом для розслідування», — заявила Бардескі.

Нагадаємо, що місія ЮНЕСКО для комплексного оцінювання шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами росіян з 19 по 23 липня, прибула до Одеси 29 липня.

У січні 2023 року Історичний центр Одеси внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  До переліку внесли вулиці, будівлі та інші об'єкти, що мають ознаки мультикультуралізму. Серед них — ансамбль Приморського бульвару, Театральна площа, вулиці Дерибасівська, Гоголя.   

20 липня, після нічного обстрілу міста, мер Одеси Геннадій Труханов звернувся до ЮНЕСКО із закликом позбавити РФ статусу члена організації. Труханов зазначив, що «внаслідок ударів, які рашисти завдають по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки памʼяток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні». 

21 липня ЮНЕСКО засудило атаки РФ на історичний центр Одеси, що спричинило пошкодження будівель культурного значення. Тоді в установі також зазначили, що «цей напад стався лише через два тижні після удару, який зруйнував історичну будівлю у Львові, і є другим на сьогоднішній день на території, що охороняється відповідно до Конвенції про всесвітню спадщину, в порушення Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту». 

24 липня ЮНЕСКО засудило чергову російську ракетну атаку на історичний центр Одеси, здійснену проти ночі 23 липня, та повідомило, що найближчими днями направить у місто місію для попереднього оцінювання збитків. Внаслідок цієї атаки, зокрема, було напівзруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор — перший та головний православний храм Одеси, заснований у 1794 році.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
990
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду