До Одеси прибула місія ЮНЕСКО

До Одеси прибула місія ЮНЕСКО

29 Липня 2023
1356
29 Липня 2023
19:05

До Одеси прибула місія ЮНЕСКО

1356
В історичному центрі міста пошкоджено близько 50 об’єктів культурної спадщини.
До Одеси прибула місія ЮНЕСКО
До Одеси прибула місія ЮНЕСКО

До Одеси прибула місія ЮНЕСКО, яка здійснюватиме комплексне оцінювання шкоди, завданої культурним і релігійним об’єктам ракетними ударами росіян з 19 по 23 липня, повідомляє Одеська міська рада.

«Роботу розпочато. Місія фіксуватиме наслідки атак росіян, все документуватиме», — сказав мер Одеси Геннадій Труханов.

Місія працюватиме на чолі з К’ярою Децці Бардескі, координаторкою ЮНЕСКО в Києві.

Представники установи ООН разом з Генадієм Трухановим оглянули локації з ушкодженими обʼєктами.

«Зараз це технічна місія, яка працюватиме в Одесі впродовж кількох днів. Попереду багато роботи», — зазначила К’яра Децц.

У мерії повідомили, що загалом пошкоджено близько 50 об’єктів.

Як відомо, у січні 2023 року Історичний центр Одеси внесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  До переліку внесли вулиці, будівлі та інші об'єкти, що мають ознаки мультикультуралізму. Серед них — ансамбль Приморського бульвару, Театральна площа, Дерибасівська, Гоголя.   

20 липня, після нічного обстрілу міста, мер Одеси Геннадій Труханов звернувся до ЮНЕСКО із закликом позбавити РФ статусу члена організації. Труханов зазначив, що «внаслідок ударів, які рашисти завдають по нашому місту, пошкоджено музеї, десятки памʼяток архітектури, які знаходяться в охоронній зоні». 

21 липня ЮНЕСКО засудило атаки РФ на історичний центр Одеси, що спричинило пошкодження будівель культурного значення. Тоді в установі також зазначили, що «цей напад стався лише через два тижні після удару, який зруйнував історичну будівлю у Львові, і є другим на сьогоднішній день на території, що охороняється відповідно до Конвенції про всесвітню спадщину в порушення Гаазької конвенції 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту». 

24 липня ЮНЕСКО засудило чергову російську ракетну атаку на історичний центр Одеси, здійснену проти ночі 23 липня, та повідомило, що найближчими днями направить у місто місію для попереднього оцінювання збитків. Внаслідок цієї атаки, зокрема, було напівзруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор — перший та головний православний храм Одеси, заснований у 1794 році.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1356
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду