У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО

У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО

30 Жовтня 2023
944
30 Жовтня 2023
22:38

У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО

944
Місія планує зібрати дані про пошкоджені об’єкти, серед яких - П’ятницька церква, Антонієві печери, Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка та інші.
У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО
У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО

У Чернігові розпочала роботу місія ЮНЕСКО. Протягом цього тижня вона оцінюватиме пошкодження, завдані пам’яткам культурної спадщини міста в результаті російських ракетних атак, повідомляє пресслужба міністерства культури та інформаційної політики.  

Місія планує зібрати дані про пошкоджені об’єкти, серед яких — П’ятницька церква, Антонієві печери, Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка та інші. Після збору відповідної документації та інформації буде підготовлено план реабілітації цих об’єктів. 

Місія працюватиме в Чернігові в рамках реалізації проєкту «Підтримка України в галузі культури та освіти через ЮНЕСКО: реагування на надзвичайні ситуації для всесвітньої спадщини та культурних цінностей: оцінка збитків та захист».  

У роботі місії беруть участь представники міжнародних організацій, зокрема ІККРОМ та ЮНЕСКО, а також вітчизняні фахівці в галузі культури.

У тісній співпраці з Міжнародною радою з питань пам’яток і визначних місць (ІКОМОС), дорадчим органом Комітету всесвітньої спадщини і партнером-виконавцем проєкту, ЮНЕСКО прагне підтримати розробку плану реабілітації історичного центру міста Чернігова, включаючи територію об’єкта, внесеного до Попереднього списку всесвітньої спадщини України у 1989 році під назвою «Історичний центр Чернігова, IX–XIII ст.».

Нагадаємо, 19 серпня армія РФ завдала удару балістичною ракетою «Іскандер» по центральній площі Чернігова, на якій, зокрема, стоїть обласний академічний музично-драматичний театр, де в той день проходив зліт виробників дронів та навчальних шкіл з аеророзвідки в рамках демодня «Люті пташки». Голова обласної військової адміністрації Чернігівської області В’ячеслав Чаус повідомив, що внаслідок російського удару загинуло семеро людей, серед яких 6-річна дівчинка, поранень різного ступеню зазнали 148 людей.

Внаслідок ракетного удару ушкоджено пам’ятку архітектури місцевого значення Чернігівський обласний академічний музично-драматичний театр імені Т. Шевченка, пам’ятку архітектури національного значення П’ятницька церква, яка входить до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Після чергового злочину російської армії міністерство культури та інформаційної політики вкотре закликало ЮНЕСКО виключити РФ із організації.

Фото: офіційний сайт МКіП

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
944
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду