В Одесі буде розширено межі охоронної зони ЮНЕСКО

В Одесі буде розширено межі охоронної зони ЮНЕСКО

20 Вересня 2023
1005
20 Вересня 2023
22:40

В Одесі буде розширено межі охоронної зони ЮНЕСКО

1005
Зона основного об’єкта ЮНЕСКО має бути розширена до кордонів комплексної охоронної зони, яка проходить в Одесі по вулиці Пантелеймонівській і вулиці Старопортофранківській.
В Одесі буде розширено межі охоронної зони ЮНЕСКО
В Одесі буде розширено межі охоронної зони ЮНЕСКО

В Одесі буде розширено межі зони об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Після розширення межа охоронної зони проходитиме по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару. Про це повідомив директор Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Одеської міської держадміністрації Іван Ліптуга. У складі української делегації він взяв участь у засіданні 45-ї сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка нещодавно відбулась в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Іван Ліптуга повідомив, що впродовж сесії українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі.

Влітку цього року на виконання рішення 18-ї позачергової сесії Комітету ЮНЕСКО пропозиції щодо нових меж «Історичного центру Одеси» були направлені українською стороною до Центру всесвітньої спадщини для схвалення.

Зазначені пропозиції були сформовані з урахуванням рішень науково-методичної ради міністерства культури та інформаційної політики України, яка рекомендувала розширити межі об’єкта ЮНЕСКО в Одесі до вулиць Торгової, Ковальської, Успенської та Лідерсівського бульвару.

Однак експерти ІКОМОС (Міжнародна рада з охорони пам’яток та історичних місць), на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на більшому розширенні меж «Історичного центру Одеси»  — до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року. Ця межа проходить по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару.

«Зона основного об’єкта ЮНЕСКО має бути розширена до кордонів комплексної охоронної зони, яка проходить в Одесі по вулиці Пантелеймонівській і вулиці Старопортофранківській. Під час наших консультацій з представниками ЮНЕСКО та інших консультативних органів ІКОМОС настояло, щоб ця зона відповідала комплексній охоронній зоні», — зазначив Іван Ліптуга.

Нагадаємо, під час засідання в Ер-Ріяді Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вніс два об’єкти всесвітньої спадщини: «Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра» та «Ансамбль історичного центру Львова» до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою через небезпеку знищення, яку створює російська агресія.

 Фото: вул. Старопортофранківська в Одесі / вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1005
Читайте також
29.07.2023 19:05
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
1 353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду