detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
21.09.2023 16:39
Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем
Андрій Коболєв шукає в Україні видавництво, щоб перекласти і видати книгу-розслідування «Пастка “Північний потік”» журналістки Маріон ван Рентергем
Ексголова «Нафтогазу» консультував авторку книги та дав їй інтерв’ю. У коментарі «Детектору медіа» він пояснив, чому вважає її роботу цінною для українців.

Колишній голова НАК «Нафтогаз України», співзасновник інвестиційної компанії Eney Андрій Коболєв на своїй сторінці у фейсбуку повідомив, що днями була видана книга-розслідування французької журналістки Маріон ван Рентергем «Пастка “Північний потік”». Він також наголосив, що вважає цю книгу корисною і цікавою для українського читача, тому наразі шукає «українське видавництво, до якого варто звернутись з питанням її видання українською (та можливо російською) мовою». Цю інформацію Коболєв підтвердив у коментарі «Детектору медіа».

Маріон ван Рентергем пише про реалізацію проєкту «Північного потоку» як про стратегію російського завоювання Європи, йдеться в дописі Андрія Коболєва.

«“Північний потік” є головним елементом добре продуманої пастки, яку Володимир Путін влаштував Європі, щоб зробити її заручницею свого газу.

Європейці кинулися в неї стрімголов, з німцями на чолі”.

Це цитата з книжки французької журналістки Marion Van Renterghem, виданої декілька днів тому у Франції.

Книжку я вважаю дуже корисною.

Корисною в тому сенсі, що такі величезні та трагічні помилки, як цей сумнозвісний газопровід, не можна дозволяти забувати нікому. Навіть нашим партнерам. Не з метою комусь дорікнути, а з метою запобігти їх повторенню у майбутньому.

Вона також вийшла дуже цікавою, оскільки дивиться на історію появи обхідного газопроводу, який, на мою думку, став однією з причин Війни, з різни точок зору та містить багато інтерв’ю з безпосередніми учасниками процесу з усіх сторін.

Оскільки я взяв певну участь в її підготовці та написанні, то планую розіслати англо- та німецькомовну копії цього твору в багато добре знайомих кабінетів наших західних партнерів.

Я також думаю, що ця книжка може бути цікавою і для українського читача», — написав ексголова НАК «Нафтогаз України».

У коментарі «Детектору медіа» Андрій Коболєв розповів, у який саме спосіб долучився до створення книги-розслідування «Пастка “Північний потік”» та чим, на його думку, вона може бути цікавою українським читачам.

«З журналісткою Маріон ван Рентергем, авторкою книги “Пастка “Північний потік””, я працював з початку минулого року, — розповів нашій редакції Коболєв. — Вона зі мною консультувалася з приводу всієї передісторії, з приводу позиції росіян, з приводу того, з ким варто говорити, у кого варто брати інтерв’ю. Деякі інтерв’ю я їй допоміг організувати. Також були незначні логістично-ресурсні питання, до розв’язання яких я долучався. Окрім того, я дав інтерв’ю авторці, яке увійшло до цієї книги».

За словами нашого співрозмовника, під час роботи над книгою Маріон ван Рентергем також говорила з декількома іншими співробітниками «Нафтогазу», зокрема з екскерівницею пресслужби компанії Оленою Осмоловською.

«Також була зустріч із Арсенієм Яценюком, тому що він тоді був прем’єр-міністром і частково вів перемовини. Авторка книги не достукалася до нинішньої української влади, але, може, це і не було зараз актуально», — сказав Коболєв.

Прочитання книги «Пастка “Північний потік”» може допомогти як українському суспільству, так і елітам, розуміти світ не лише крізь призму власних інтересів, вважає ексочільник «Нафтогазу».

«Ця книга потрібна й в українському перекладі, тому що вона описує думки і бачення цього болючого питання з боку основних гравців. Наприклад, у книзі є інтерв’ю міністра економіки Німеччини Роберта Габека, який вже прийшов після Петера Альтмаєра і має неупереджену точку зору, чому німці побудували “Північний потік”.

Українське суспільство дивиться на світ зі своєї точки зору, це нормально. Ми розуміємо, що для нашої країни це шкідливий проєкт і його треба було просто зупинити. Книга дає розуміння, як і чому росіяни і фактично німці змогли навіть примусити американців зняти з цього проєкту санкції. На майбутнє нам може бути корисним розуміння цих процесів.

Ось зараз між Україною та Польщею є конфлікт з приводу зерна. Просто говорити полякам, щоб вони враховували наші інтереси і забули про свої, — це не варіант, так це не працює ні в міжнародних стосунках, ні в персональних. Я вважаю, ця книга є корисною для нас, щоб розуміти позиції сторін і навчитися вести перемовини, які будуть можливим компромісом на майбутнє», — сказав Андрій Коболєв.

Андрій Коболєв був головою правління НАК «Нафтогаз України» з 26 березня 2014-го по 28 квітня 2021 року.

Газопровід «Північний потік» із Росії до Німеччини почали прокладати у квітні 2010 року. Перші постачання газу почалися в листопаді 2011 року. Газопровід став важливим фактором впливу на Європу з боку РФ.

 Читайте також:

Фото: Андрій Коболєв / фейсбук

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY