Потенційна міністерка культури Юлія Федів назвала імена своїх можливих заступників, з якими хотіла би працювати

Потенційна міністерка культури Юлія Федів назвала імена своїх можливих заступників, з якими хотіла би працювати

18 Вересня 2023
2504
18 Вересня 2023
11:32

Потенційна міністерка культури Юлія Федів назвала імена своїх можливих заступників, з якими хотіла би працювати

2504
Серед них — Соломія Боршош, Галина Григоренко, Олександр Трегуб та Антон Дробович.
Потенційна міністерка культури Юлія Федів назвала імена своїх можливих заступників, з якими хотіла би працювати
Потенційна міністерка культури Юлія Федів назвала імена своїх можливих заступників, з якими хотіла би працювати

Претендентка на посаду міністерки культури та інформаційної політики Юлія Федів назвала імена людей, яких хотіла би бачити своїми заступниками, якщо очолить міністерство. Серед них — Соломія Боршош, Галина Григоренко та Антон Дробович. Про це вона повідомила в етері радіо «Культура»15 вересня.

Крім того, в коментарі «Суспільне Культура» вона назвала ім’я співзасновника Projector Олександра Трегуба. Планується, що він відповідатиме за напрям диджиталізації.

Соломія Боршош — виконавча директорка Українського інституту, експертка зі стратегічного планування, оцінювання та доброго врядування.

Галина Григоренко — українська державна службовиця та менеджерка у сфері культури, очолювала Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти, була заступницею міністра культури та інформаційної політики України, пішла з посади після відставки Олександра Ткаченка та призначення в. о. міністра Ростислава Карандєєва.

Антон Дробович — голова Українського інституту національної пам’яті з 2019 року, експерт у сфері комунікацій, освіти та культури.

Олександр Трегуб — український дизайнер, CEO і співзасновник Projector Creative & Tech Online Institute.

Нагадаємо, 1 вересня «Детектор медіа» з посиланням на власні джерела повідомив, що Юлію Федів можуть призначити міністеркою культури та інформаційної політики України. Голосування за кандидатуру очільника міністерства може відбутися на одному з пленарних засідань Верховної Ради у вересні. Відповідне подання до парламенту має зробити прем’єр-міністр.

7 вересня на відкритті третього Конгресу культури у Львові його організатори та куратори звернулись до прем’єр-міністра та депутатів Верховної Ради України із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту. Після цього в соцмережах розповсюдили лист на підтримку кандидатури Юлії Федів на пост міністерки культури.  У коментарях «Суспільне Культура» представники культурної спільноти називали її як ефективну культурну менеджерку, яка могла б задовольнити інтереси спільноти на цій посаді. 

12 вересня голова правління Суспільного Микола Чернотицький повідомив, що одній із журналісток каналу запропонували за винагороду зняти матеріал проти Юлії Федів.

Авторкою пропозиції була Влада Цуркан журналістка, яка до квітня цього року працювала на телеканалі «Дом», потім перейшла на «Київ», звідки нещодавно теж звільнилася, а нині представляє інтереси одного з працівників Українського культурного фонду. Представники УКФ заявили, що все це — прикре непорозуміння і вони до нього не причетні. 

Читайте також:

Культурна та медіаменеджерка, громадська діячка Юлія Федів відома насамперед як перша виконавча директорка Українського культурного фонду, який вона очолювала у 2018–2021 роках. Після завершення контракту у 2021 році Федів знову подала свою кандидатуру на конкурсний відбір виконавчого директора УКФ і була однією з головних претенденток на переобрання. Але згодом відкликала свою заяву.

Цьому передував скандал, що розгорівся через день після завершення подачі заяв на конкурс: Спілка концертних індустрій України звинуватила тоді керівництво УКФ у начебто непрозорості фінансування проєктів. Члени Спілки, яка існувала на той час лише місяць, стверджували, що декілька проєктів, які отримали гранти від УКФ, мають інші КВЕДИ, ніж ті, які зазначені у заявках. Згодом проти Федів відкрили кримінальне провадження: її звинуватили у порушеннях, які призвели до 57 мільйонів гривень збитків. Ішлося про ті самі КВЕДИ. 

Після того, як вона пішла з УКФ, там почався період скандалів і стагнації. Інституція, яка надзвичайно успішно стартувала і розвивалася, фінансуючи десятки культурних проєктів, майже зникла з інформаційного поля. 

1 липня 2021 року Юлію Федів обрали директоркою hromadske, але вже 1 червня 2022-го Федів полишила цю посаду, оскільки стала переможницею програми ім. Г. Гамфрі, яка передбачає стажування у США на 2022–2023 академічний рік.

Раніше Юлія Федів була координаторкою журналістських проєктів у n-ost та Deutsche Welle, а з 2017 року керувала Національним бюро програми Євросоюзу «Креативна Європа» в Україні.

Наразі тимчасовим виконувачем обов’язків міністра культури та інформаційної політики України є Ростислав Карандєєв, якого Кабінет Міністрів призначив 28 липня 2023 року. Перед тим, 27 липня, Верховна Рада відправила у відставку з посади міністра культури Олександра Ткаченка.

На фото: Юлія Федів / Олександр Магула, Суспільне
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2504
Читайте також
13.09.2023 13:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
829
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олекса
224 дн. тому
Знову "міністерКА". А можна людину-фахівця і патріота, а не чергову працівницю грантового фонду, яка буде фемінітивами займатись?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду