Юлія Федів: Культура та інформаційна політика важливі не менше за оборонну сферу

Юлія Федів: Культура та інформаційна політика важливі не менше за оборонну сферу

20 Вересня 2023
870
20 Вересня 2023
13:41

Юлія Федів: Культура та інформаційна політика важливі не менше за оборонну сферу

870
Потенційна міністерка культури вважає, що Мінкульт має отримувати достатнє фінансування для створення українського культурного продукту, ведення інформаційної війни та втілення інформаційної безпеки.
Юлія Федів: Культура та інформаційна політика важливі не менше за оборонну сферу
Юлія Федів: Культура та інформаційна політика важливі не менше за оборонну сферу

Колишня керівниця Українського культурного фонду (УКФ), кандидатка в міністри культури України Юлія Федів вважає, що культурна та інформаційна політика настільки ж важлива, як і сфера безпеки та оборони України. Про це вона сказала в інтерв'ю «Суспільне Культура».

«На мою думку, сфера культури має перейти у більш кроссекторальний вимір, схожий на такий, якими зараз в екосистемі Кабінету Міністрів є напрями цифрової політики та політики євроінтеграції. Коли, наприклад, віцепрем'єр з питань цифрової політики наскрізно працює з усіма міністерствами. Культура та інформаційна політика — такі саме сфери суспільного життя, які є наскрізними», — пояснила Федів.

Виходячи з цього, за її словами, Міністерство культури має отримувати достатнє фінансування і забезпечувати умови для створення українського культурного продукту, ведення інформаційної війни та втілення інформаційної безпеки.

«Ми бачили проєкт бюджету на 2024 рік: бюджет на культуру невеликий. Але потрібно пам'ятати, що міжнародні партнери готові інвестувати в культуру, тому МКІП може виступати медіатором, як воно виступало й до цього», — переконана Федів.

Вона повідомила, що відомство може співпрацювати з Європейською комісією, а також із міжнародними організаціями, такими як ЮНЕСКО та USAID, і створювати проєкти, у яких можливе співфінансування роботи співробітників міністерства.

«Культурна та інформаційна політика, як на мене, є настільки ж важливою, як сфера безпеки та оборони нашої країни. Тому я б спрямувала діяльність міністерства в цей напрям», — заявила кандидатка у міністри культури.

Що стосується сфери інформаційної політики та інформаційної безпеки, на її думку, дуже важливо продовжувати співпрацю з Міністерством оборони і Міністерством закордонних справ у протидії інформаційним загрозам Росії. «Ці загрози є не лише за кордоном, але й всередині нашої держави. Тому потрібно створювати якісні культурні та інформаційні продукти, які будуть протидіяти дезінформації», — наголосила Федів.

Нагадаємо, 1 вересня «Детектор медіа» з посиланням на власні джерела повідомив, що Юлію Федів можуть призначити міністеркою культури та інформаційної політики України. Голосування за кандидатуру очільника міністерства може відбутися на одному з пленарних засідань Верховної Ради у вересні. Відповідне подання до парламенту має зробити прем’єр-міністр.

7 вересня на відкритті третього Конгресу культури у Львові його організатори та куратори звернулись до прем’єр-міністра та депутатів Верховної Ради України із закликом призначити Юлію Федів керівницею Мінкульту. Після цього в соцмережах розповсюдили лист на підтримку кандидатури Юлії Федів на пост міністерки культури.  У коментарях «Суспільне Культура» представники культурної спільноти називали її як ефективну культурну менеджерку, яка могла б задовольнити інтереси спільноти на цій посаді. 

12 вересня голова правління Суспільного Микола Чернотицький повідомив, що одній із журналісток каналу запропонували за винагороду зняти матеріал проти Юлії Федів.

Авторкою пропозиції була Влада Цуркан — журналістка, яка до квітня цього року працювала на телеканалі «Дім», потім перейшла на «Київ», звідки нещодавно теж звільнилася, а нині представляє інтереси одного з працівників Українського культурного фонду. Представники УКФ заявили, що все це — прикре непорозуміння і вони до нього не причетні. 

Наразі тимчасовим виконувачем обов’язків міністра культури та інформаційної політики України є Ростислав Карандєєв, якого Кабінет Міністрів призначив 28 липня 2023 року. Перед тим, 27 липня, Верховна Рада відправила у відставку з посади міністра культури Олександра Ткаченка.

Читайте також: 

На фото: Юлія Федів / Олександр Магула, Суспільне

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
870
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду