Зеленський пропонує Раді на час війни прирівняти корупцію до держзради: великі справи перебере на себе СБУ

Зеленський пропонує Раді на час війни прирівняти корупцію до держзради: великі справи перебере на себе СБУ

28 Серпня 2023
5822
28 Серпня 2023
09:44

Зеленський пропонує Раді на час війни прирівняти корупцію до держзради: великі справи перебере на себе СБУ

5822
За даними ЗМІ, корупційні справи на суму понад 24 млн грн зможе розслідувати не лише НАБУ, а й СБУ, а арбітром між ними виступатиме генпрокурор. Журналісти-розслідувачі та західні партнери вбачають у цьому «замах на незалежність антикорупційної системи».
Зеленський пропонує Раді на час війни прирівняти корупцію до держзради: великі справи перебере на себе СБУ
Зеленський пропонує Раді на час війни прирівняти корупцію до держзради: великі справи перебере на себе СБУ

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді прирівняти корупцію до державної зради на час дії режиму воєнного стану. Відповідний проєкт закону він надішле парламенту протягом тижня. Про це президент сказав в інтерв’ю Наталії Мосейчук в етері телемаратону.

Він наголосив, що подібна ініціатива має стати серйозним інструментом для того, аби у службовців не з’являлись думки про корупційні дії. 

«Я розумію, що така зброя не може діяти постійно в суспільстві, але на воєнний час, я думаю, це допоможе. Але це не розстріл, це не сталінізм. Якщо є докази, людина повинна бути за ґратами», — зауважив Зеленський. 

Глава держави наголосив, що під час обговорення проблеми корупції в Україні йдеться не лише про внутрішню політику, а й ризики для зовнішньої.

«Чи підтримають це законодавці, я не знаю, але я точно запропоную. Бо ми розвиваємо демократичне суспільство, і дуже важливо не прикручувати гайки і не дивитися кожного разу на той чи інший кричущий випадок, а запроваджувати системні речі», — сказав Президент.

За даними джерел ZN.UA в Офісі Президента та НАБУ, у разі підтримки Верховною Радою пропозиції Президента, влада планує дозволити розслідувати корупційні справи на суму понад 24 мільйони гривень не лише НАБУ, а й СБУ.

Як пише ZN, спочатку планувалося, що усі корупційні кейси у сфері національної безпеки, які перевищують 24 мільйони гривень, має розслідувати Служба безпеки, а НАБУ пропонувалося залишити корупцію дрібнішу за 24 мільйони.

Проте, за словами джерела в ОПУ, західні партнери дали зрозуміти, що вбачають у цих намірах «замах на незалежність антикорупційної системи», і в Офісі Президента ідею змінили. Наразі, як стверджує джерело, йдеться не про те, щоб відібрати у НАБУ право на проведення великих антикорупційних розслідувань, а про надання СБУ права на їх проведення.

У разі виникнення розслідувань, що дублюють одне одного в НАБУ і СБУ за одним і тим же кейсом, рішення про підслідність ухвалюватиме Офіс Генпрокурора.

«Людям пояснили б, що тепер, під час війни, масштабна корупція за законом прирівнюватиметься до держзради. А значить і покарання за цією статтею буде суворішим: терміни довші і під заставу підозрюваному вийти неможливо», — додало джерело.

За його даними, ці законодавчі зміни розроблені під керівництвом профільного заступника голови ОПУ.

Один із журналістів-розслідувачів у коментарі ZN.UA зазначив, що фахівцям в антикорупційному секторі зрозумілі можливі реальні цілі такого нововведення.

«Контроль за розслідуванням великої корупції у владі отримає абсолютно керована СБУ, а не все ще неконтрольоване Банковою НАБУ», — сказав журналіст.

Високопоставлене джерело в НАБУ називає це «поганою ідеєю».

«Будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави; Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, бо безальтернативна варта буде порушенням конвенції; плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами. Запобіжний захід — це не покарання, всі чомусь це плутають. Якщо ухвалять — буде біда», — пояснив представник НАБУ.

Він додав, що 90% результатів у боротьбі з корупцією забезпечують саме адміністративні заходи, спрямовані на її превенцію, а не на розслідування існуючих фактів.

Джерела «УП» в НАБУ підтверджують інформацію про плани влади надати СБУ право розслідувати корупційні справи на суму більше ніж 24 мільйони гривень.

Фото: president.gov.ua

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5822
Читайте також
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Володимир
244 дн. тому
А хто контролює СБУ там консерв вистачає. Потрібна двополярна система з заочуваннями.
Дмитро
244 дн. тому
Пропонувати самим себе наказувати,шедеврально. Це сюр 80 левела
Qwer
244 дн. тому
буратінка розходився
Ігор
244 дн. тому
Ще один бізнес корумпованих. Цього разу на боротьбі з недоліками. Схема заробляння на війні юдеями вже відпрацьована і справно функціонує.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду