Посол Ізраїлю в РФ підписав угоду про співпрацю з очільницею російського мінкульту, яка перебуває під санкціями багатьох країн

Посол Ізраїлю в РФ підписав угоду про співпрацю з очільницею російського мінкульту, яка перебуває під санкціями багатьох країн

7 Вересня 2023
2629
7 Вересня 2023
14:18

Посол Ізраїлю в РФ підписав угоду про співпрацю з очільницею російського мінкульту, яка перебуває під санкціями багатьох країн

2629
За повідомленням ізраїльських медіа, новина про наміри Ізраїлю «розвивати двосторонню культурну співпрацю» з Росією викликала хвилю обурення серед жителів країни.
Посол Ізраїлю в РФ підписав угоду про співпрацю з очільницею російського мінкульту, яка перебуває під санкціями багатьох країн
Посол Ізраїлю в РФ підписав угоду про співпрацю з очільницею російського мінкульту, яка перебуває під санкціями багатьох країн

Росія та Ізраїль підписали міждержавну угоду про співробітництво у сфері спільного кіновиробництва. Про це повідомила міністерка культури РФ Ольга Любімова у своєму телеграм-каналі відразу після церемонії підписання документа з послом Ізраїлю в Росії Алексом Бен-Цві.

Вона зауважила, що ініціатором угоди ще у 2009 році виступив Ізраїль, і переговірний процес тривав майже 15 років. Відтепер країни зможуть обмінюватися досвідом, створювати спільні проєкти й працювати з кіноархівами.

Міністерка культури РФ також зазначила, що очікує на участь ізраїльських кінематографістів у конкурсних програмах російських міжнародних кінофестивалів і в публічних дискусіях. Крім того, мінкульт Росії збирається розширити прокатні можливості російсько-ізраїльських фільмів.

Варто нагадати, що керівниця російського мінкульту з 16 грудня 2022 року перебуває в списку санкцій країн Євросоюзу. Туди Ольга Любімова потрапила «за проєкти, що здійснюються під її керівництвом, спрямовані на інтеграцію незаконно анексованих регіонів України», а також «за непряму причетність до руйнування української культурної спадщини на окупованих територіях та відсутність зусиль щодо її збереження».

З 24 лютого 2023 року Любімова фігурує в списку санкцій США, а з 17 липня 2023 року — у списку санкцій Великої Британії за причетність до «насильницької депортації Росією українських дітей», «використання свого службового становища для підтримки згубної антиукраїнської політики Росії».

20 липня 2023 року міністерка культури РФ внесена до списку санкцій Канади за «пропаганду вторгнення Росії в Україну». На таких же підставах Любімова внесена до списків санкцій Швейцарії, Австралії, Нової Зеландії.

«У всій цій історії з підписанням міжурядової угоди між РФ та Ізраїлем про співпрацю в галузі кіно мене цікавить лише одне. Чи знав ізраїльський посол Алекс Бен-Цві, позуючи перед об'єктивами разом із міністеркою культури РФ Ольгою Любімовою на урочистій церемонії в Москві, що, крім усього іншого, вона є підсанкційною особою в багатьох країнах світу? А якщо знав, то чи не боїться сам потрапити під санкції за контакти з особою, проти якої запроваджено обмежувальні заходи за співучасть у воєнних злочинах? І чи не підставляє цим весь Ізраїль?»прокоментував підписання російсько-ізраїльської угоди про співпрацю журналіст видання «Вести Израиль» Макс Лур’є.

За його словами, у відповідь на запит «Вестей» до МЗС Ізраїлю там підтвердили факт підписання угоди. Але на запитання, чи планує відомство видати з цього приводу пресреліз на івриті, коротко відповіли: «Ні».  

Новина про наміри Ізраїлю «розвивати двосторонню культурну співпрацю» з Росією викликала хвилю обурення серед жителів країни, у тому числі в російськомовному сегменті соцмереж Ізраїлю, стверджують ізраїльські медійники. «Громадяни обурюються тим, що Ізраїль візьме участь у путінській пропаганді. Окремо зазначається, що підписання угоди проходило в ті самі хвилини, коли Росія обстріляла ринок в Україні (у Костянтинівці Донецької області. — “ДМ”.), вбивши 17 та поранивши 32 людини. У публікаціях у соцмережах наголошується, що договір підписано після  скасування гастролей російського “Ленкому” в Тель-Авіві, проти яких протестували тисячі ізраїльтян», — написали «Вести Израиль».

За словами журналістів ізраїльського медіа, в соцмережах почали розповсюджувати петицію із закликом до влади Ізраїлю скасувати угоду.

Нагадаємо, іноземні кінокомпанії відмовилися від прокату нових фільмів у Росії через повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Російський ринок покинули Universal, Warner Bros., Disney, Sony і Paramount

Як повідомляв «Детектор медіа», після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну близько 100 світових культурних інституцій відмовились від співпраці з Росією. Серед них — театри, фестивалі, аукціони, книжкові ярмарки, культурні фонди та виробники контенту з усього світу.

Також ми писали про те, що російським видавництвам не вдається заохотити до співпраці британських авторів розважальної літератури навіть збільшенням гонорарів.

Крім того, ми розповідали про те, що Українська кіноакадемія виключила Сергія Лозницю зі свого складу та звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати режисера як представника української культурної сфери. До цього Лозниця висловив категоричну незгоду із закликом Української кіноакадемії бойкотувати російський кінематограф. 

Кінофестиваль «Берлінале» не підтримав ініціативи повністю бойкотувати російське кіно. 

В оргкомітеті Каннського фестивалю розповіли, чому включили до програми фільми російських режисерів.

Організатори літературного фестивалю Prima Vista в Естонії 8 травня 2023 року виключили з програми головну редакторку російського журналу ROAR, письменницю та перекладачку Лінор Ґоралік після протесту українських поетес.

Фото: телеграм Ольги Любімової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2629
Читайте також
18.09.2023 14:41
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 097
04.06.2023 10:00
Наста Захаревич
для «Детектора медіа»
5 568
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду