Кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії

Кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії

18 Березня 2022
4104
18 Березня 2022
22:31

Кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії

4104
Також Українська кіноакадемія звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери.
Кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії
Кінорежисера Сергія Лозницю виключили зі складу Української кіноакадемії

Кінорежисера Сергія Лозницю позбавили членства в Українській кіноакадемії. Відповідне рішення прийнято правлінням і наглядовою радою, повідомляється на сторінці Кіноакадемії у фейсбуку.

Як ідеться у рішенні Української кіноакадемії, Лозниця неодноразово підкреслював, що вважає себе космополітом, «людиною світу». А нещодавно його фільми були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою «Від Львова до Уралу».

«24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Україна захищається на всіх фронтах, зокрема на культурному, – зазначається у повідомленні Української кіноакадемії. – Країни Європи та всього світу повинні мати повну та однозначну картину того, що здійснює в Україні країна-агресор. Тож кожен українець зараз є амбасадором своєї країни. Особлива відповідальність зараз лежить на фахівцях із креативних індустрій, яких добре знають за кордоном. Їхня позиція повинна бути чітка і однозначна. Режисер Сергій Лозниця неодноразово підкреслював, що вважає себе космополітом, "людиною світу". Проте зараз, коли Україна з усіх сил боронить свою незалежність, ключовим поняттям у риториці кожного українця повинна бути його національна ідентичність. І тут не може бути жодних компромісів чи напівтонів. Окрім того, нещодавно фільми Сергія Лозниці були включені до програми кінофестивалю російського кіно у французькому місті Нант під назвою "Від Львова до Уралу". У час кривавої повномасштабної війни, яку розв’язала Росія, це абсолютно неприпустимо».

Також Українська кіноакадемія звернулася до світової спільноти з проханням не позиціонувати Сергія Лозницю як представника української культурної сфери.

Раныше кінорежисер висловив категоричну незгоду із закликом Української кіноакадемії бойкотувати російський кінематограф.

Після виходу його фільму «Бабин Яр. Контекст» українські науковці, історики, кінокритики заявляли про неоднозначну позицію кінорежисера щодо України та трактувань ним історії у цьому документальному фільмі.

Нагадаємо, на початку березня Сергій Лозниця залишив Європейську кіноакадемію (EFA) на знак протесту проти, на його думку, «ганебної» реакції організації на вторгнення Росії в Україну. У відкритому листі щодо свого рішення кінорежисер зазначив, що EFA «надто боязка у своїй відповіді та не бажає засуджувати російську агресію».

Фото: Українська кіноакадемія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4104
Читайте також
27.05.2022 09:00
Олена Коркодим
«Детектор медіа»
2 633
06.11.2021 11:00
Ігор Грабович
«Детектор медіа»
4 688
19.07.2021 11:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
6 604
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду