ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»

ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»

9 Вересня 2023
1612
9 Вересня 2023
11:30

ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»

1612
Джерело видання Ynet в уряді Ізраїлю: «Угода була підписана в найгірший із можливих моментів, через день після того, як Путін виголосив промову, яка пропахла антисемітизмом. У той самий день, коли в Україні було вбито 20 мирних жителів. Перед розмовою Нетаньяху із Зеленським і за два тижні до інциденту в Умані. Тут немає жодного політичного рішення. Це просто нестача поміркованості».
ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»
ЗМІ: В ізраїльському уряді угоду з Росією в галузі кіно назвали «дипломатичною помилкою»

Джерела в уряді Ізраїлю вважають нещодавно підписану угоду з Росією щодо співпраці в галузі кіно великою помилкою, яку допустило керівництво МЗС країни. Про це повідомило ізраїльське агентство Ynet, передає «Укрінформ».

Урядові джерела видання зазначили, що робота над угодою тривала 15 років, і кілька місяців тому було досягнуто домовленості про її підписання. «Ніхто не думав, що це проблематично, вони ставилися до цього як до чогось суперрутинного. Вони не врахували, що росіяни перевернуть це і подадуть це як досягнення, яке показує, наскільки вони ізольовані», — розповів співрозмовник видання. 

Джерела Ynet також кажуть, що в результаті Ізраїль заплатить величезну ціну за цей договір і нічого не отримає натомість.

«Угода була підписана в найгірший із можливих моментів, через день після того, як Путін виголосив промову, яка пропахла антисемітизмом. У той самий день, коли в Україні було вбито 20 мирних жителів. Перед розмовою Нетаньяху із Зеленським і за два тижні до інциденту в Умані. Тут немає жодного політичного рішення. Це просто нестача поміркованості», — додав посадовець.

У Міністерстві закордонних справ відмовилися коментувати це питання й уточнили, що не будуть публікувати офіційного повідомлення з цього приводу.

Нагадаємо, 6 вересня Росія та Ізраїль підписали міждержавну угоду про співробітництво у сфері спільного кіновиробництва. У церемонії затвердження документа взяли участь підсанкційна у багатьох країнах міністерка культури РФ Ольга Любімова та посол Ізраїлю в Росії Алекс Бен-Цві.

Угода передбачає обмін досвідом, створення спільних проєктів і роботу з кіноархівами. За словами Любімової, ізраїльських кінематографістів запрошують брати участь у конкурсних програмах російських міжнародних кінофестивалів і в публічних дискусіях. Крім того, мінкульт Росії збирається розширити прокатні можливості російсько-ізраїльських фільмів.

Новина про наміри Ізраїлю «розвивати двосторонню культурну співпрацю» з Росією викликала хвилю обурення серед жителів країни, у тому числі в російськомовному сегменті соцмереж Ізраїлю. 

Пів сотні відомих режисерів, сценаристів, працівників телебачення Ізраїлю назвали підписаний із Росією договір про співробітництво в галузі кіно ганебним та опублікували спільний відкритий лист.

«Ми вважаємо підписаний послом Ізраїлю в РФ договір про співпрацю в галузі кіновиробництва ганебним. Ми не співпрацюватимемо з авторитарною країною», — йдеться у відкритому листі діячів кіно Ізраїлю.

«Ця угода аморальна, ми не співпрацюватимемо з диктаторським режимом. Президент Росії Володимир Путін та представники його режиму роками пригнічують свободу творчості та свободу слова, а також права людини та громадянські свободи в Росії. Понад рік Росія атакує та жахливим чином руйнує Україну, знищує її громадян, викрадає дітей та завдає удару за ударом», — заявляють кіномитці.

На фото — міністерка культури Росії Ольга Любімова та посол Ізраїлю в РФ Алекс Бен-Цві

Фото: Міністерство культури РФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1612
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду