Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина

Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина

13 Вересня 2023
786
13 Вересня 2023
11:17

Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина

786
Постачають запчастини й кілька фірм з країн Європи, власниками яких здебільшого є росіяни. Як прокладку для обходу санкцій використовують фірму з Киргизстану.
Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина
Розслідування: Росія імпортує підсанкційні авіадеталі через «дружні» країни — в лідерах ОАЕ, Китай і Туреччина

Російські розслідувачі виявили, що за рік після початку великої війни, попри накладені санкції, Росія зуміла імпортувати оригінальні запчастини для літаків Boeing і Airbus на понад 180 млн доларів. Головними постачальниками є фірми з ОАЕ, Китаю, Туреччини, а також з європейських країн, власниками яких є переважно росіяни. Про це йдеться у розслідуванні видання «Важные истории».

Видання зазначає, що росіяни почали зловживати паралельним імпортом для обходу санкцій щодо постачання деталей для літаків.

Журналісти проаналізували митні дані і з’ясували, що з березня 2022-го по березень 2023 року в Росію ввезли оригінальних запчастин для Boeing і Airbus на понад 180 млн доларів.

Російські авіакомпанії, яким потрібні запчастини, купують їх у «дружніх» країнах — серед таких продавців лідирують Об’єднані Арабські Емірати, Китай і Туреччина.

Найбільше деталей продала в Росію дубайська компанія Ats Heavy Equipment & Machinery. За понад рік вона виконала більше 700 поставок на більш ніж 40 млн доларів. Переважно запчастини для Boeing і Airbus дісталися групі «Аэрофлот», до якої, окрім власне «Аэрофлоту», входять компанії «Россия» і «Победа».

Деякі фірми-постачальники є іноземними, але їхніми власниками є росіяни. Так, у десятку найбільших постачальників входить компанія Griffon з ОАЕ, а її бенефіціарами, за даними Sayari, є Ірина Гороховська та Ілля Рисєв. У компанії спершу відповіли на запит журналістів, що не продавали західних запчастин у Росію, оскільки «такі платежі не пропускає банк», а коли журналісти відправили їм список поставок, перестали відповідати.

Серед європейських фірм, які постачали запчастини Росії, є молдовська Max Jet Service, чеська Apram Aerospace та литовська Right Direction Aero. Остання, як випливає з митних баз, продавала товари російській «Ай флай» за посередництвом киргизької фірми «Карґолайн». Схоже, за документами запчастини йшли в Киргизстан, а в реальності — в Росію, пишуть журналісти.

Власник Right Direction Aero Павло Чалапов заявив, що мав особисті гарантії власника «Карґолайн», що деталі не зможуть реекспортувати до Росії, і запевнив, що тепер не працюватиме з Киргизстаном: «Як я бачу, "Карґолайн" тримала нас у невіданні, обманювала і, очевидно, підробляла документи».

Фірму «Карґолайн» зареєстрували через місяць після початку повномасштабного вторгнення в Україну, коли Airbus, Boeing та інші виробники запчастин забанили російські авіакомпанії. Її власником став Азамат Алкадиров, колишній киргизстанський чиновник середньої руки. У липні 2023 року США ввели санкції щодо «Карґолайну».

Одним з основних покупців авіазапчастин у Росії є московська компанія «Протектор», яка перепродувала їх іншим російським авіакомпаніям. Її власницею є 25-річна Катерина Провоторова, чоловік якої працював в авіакомпанії «Руслайн» і був співвласником компаній «Фастейр інтернешнл» (перебуває під санкціями США) і «Каннам», які займалися митним оформленням вантажів і торгівлею обладнанням, машинами, суднами та літальними апаратами.

Основними постачальниками деталей Boeing для «Протектора», згідно з митними даними, були три компанії з ОАЕ — Trade One Middle East, Desert Sun Supply і Griffon.

Читайте також:

Ілюстративне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
786
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду