Одеський драмтеатр більше не є «російським»

Одеський драмтеатр більше не є «російським»

4 Червня 2022
1639
4 Червня 2022
11:05

Одеський драмтеатр більше не є «російським»

1639
Хлібним місцем для російської культури театр перестав бути на початку березня 2022 року. Зараз його назва стала офіційною.
Одеський драмтеатр більше не є «російським»
Одеський драмтеатр більше не є «російським»

З назви Одеського обласного академічного російського драматичного театру вилучили слово «російський». Таке рішення ухвалила Одеська обласна рада під час засідання тринадцятої позачергової сесії VIII скликання, що відбулася 3 червня.

Депутати підтримали проєкт рішення про зміну назви комунального підприємства «Одеській обласний академічний російський драматичний театр».

У зв’язку з воєнною агресією РФ працівники театру виступили з ініціативою відмовитися від слова «російський» у назві. Про такі ініціативу колектив драмтеатру заявив 2 березня. При цьому у театрі повідомили, що змінюють свою назву, не чекаючи нарішення міськради. 

Найстаріший театр українського Півдня засновано 1874 року. Одесити традиційно називали його «Одеським російським театром», а також «хлібним місцем», оскільки меценат Олександр Веліканов збудував театр на території колишніх хлібних складів.

Сцена Одеського театру від початку слугувала зіркам російської, української, деколи німецької, французької й італійської драми та опери. Наприкінці 19 та на початку 20 століть тут долучалися до мистецтва Сара Бернар, Марія Заньковецька, Панас Саксаганський, Марк Кропивницький.

В історії театру була і Друга світова війна, і пожежа, і кілька реконструкцій. Зрештою, до 2003-го тут проводився капітальний ремонт. Після цього колектив театру оголосив, що «бере курс на оновлення репертуару та персоналу».

2009 року Одеському російському театру було присвоєно звання академічного.

Фото: Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1639
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду