detector.media
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
30.08.2023 23:26
#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона
#ми_вдома: Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» повертається до Херсона
У деокупованому Херсоні фестивальні заходи проведуть у безпечному укритті, про яке заздалегідь не повідомляють.

Авторитетний театральний форум — Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» — повертається до рідного Херсона. Програма цьогорічного, ювілейного, фесту відбуватиметься 8–16 вересня, а відкриття проходитиме одночасно у 25 театрах. Про це повідомляє «Українська правда. Життя» з посиланням на президента фестивалю, керівника Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша Олександра Книгу.

Так, під час пресконференції «XXV Міжнародний театральний фестиваль "Мельпомена Таврії": деталі проведення» Олександр Книга розповів, що театральні вистави відбудуться в Одесі, Миколаєві, Львові, Києві, Херсоні та Новій Каховці (онлайн). Гасло цьогорічного фестивалю — #ми_вдома. 

У деокупованому Херсоні фестивальні заходи проведуть у безпечному укритті, про яке заздалегідь не повідомляють. Зараз колектив театру грає там вистави, оскільки приміщення Херсонського театру наразі є небезпечним в умовах постійних обстрілів регіону. 

«Артхаб, у якому працює наш театр зараз, безпечний. Намагаємось не рекламувати вистави заздалегідь. Публікуємо час і місце проведення в групах, де є лише перевірені люди. Але не працювати просто не можемо — бачимо, наскільки це потрібно — військовим і мешканцям, які залишились в місті» , — каже Олександр Книга. 

Одним із фестивальних майданчиків у 2023 році стане Театр ім. В. Василька в Одесі, з яким підписали меморандум. Там, зокрема, покажуть і нову виставу Херсонського театру.

«Розуміємо, що в Херсоні не можемо прийняти 70 колективів, які залюбки приїхали би до нас у мирний час. Тому вирішили, що бази будуть в Херсоні, Миколаєві, Одесі, Львові та Києві. Театр Василька виділив приміщення на кілька днів, під кілька наших проєктів, які будуть на фесті, — це івано-франківська стендап-комедія "Про що мовчать чоловіки" з Олексієм Гнатковським (виконавець ролі Олекси Довбуша у фільмі "Довбуш"), вистави Малого театру і прем’єра нашого херсонського театру «Позивний "Горобчик"» за п’єсою "Погані Дороги" Наталі Ворожбит», — розповів Олександр Книга.

«Мельпомена Таврії» — міжнародний театральний фестиваль, який відбувається щорічно в Херсоні. Заснований у 1999 році. За 22 роки існування зіграно близько 450 вистав за участі понад 200 театрів.

Метою «Мельпомени Таврії» є популяризація мистецтва, обмін досвідом між творчими колективами, ознайомлення глядачів із найцікавішими виставами театрів з різних областей України та інших країн.

У межах фестивалю відбувається конкурсний перегляд театральних прем’єр. Експертна рада відзначає кращих акторів, сценографію, музичне та режисерське оформлення. Переможців нагороджують дипломами. Окрім того, традиційними для «Мельпомени Таврії» є вулична хода, театральний капусник, гала-концерти, присвячені відкриттю і закриттю фестивалю, green zone та багато іншого.

Президент фестивалю — художній керівник ХОАМДТ ім. М. Куліша, народний артист України Олександр Книга.

 

Фото: Олександр Книга, «Мельпомена Таврії» / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY