В Україні почав діяти театр нового формату NASHi.etc

В Україні почав діяти театр нового формату NASHi.etc

4 Листопада 2023
1418
4 Листопада 2023
20:49

В Україні почав діяти театр нового формату NASHi.etc

1418
Новий театральний майданчик відрізнятиме, насамперед, експерементальність. Окрім сучасних форм й більшої творчої свободи, це досягатиметься шляхом міждисциплінарної співпраці.
В Україні почав діяти театр нового формату NASHi.etc
В Україні почав діяти театр нового формату NASHi.etc

В Україні запустили новий формат театру — експериментальний театральний клуб NASHі.etc, який надаватиме незалежним митцям можливості та інструменти для втілення їхніх творчих ідеї та створення власних мистецьких проєктів. Про це «Детектору медіа» повідомили у пресслужбі театрального клубу.

NASHi.etc має на меті надати поштовх розвитку сучасного українського театру. Його засновницями NASHi.etc є театральна експертка українського походження Романа Соутус та Софія Ющенко, яка стала виконавчою директоркою театру.  

“Понад усе я хочу аби українські історії були почуті, і, на мою думку, театр — прекрасне місце для цього. Ми маємо на меті розвивати сучасний український театр, стимулюючи митців до експериментів та пошуку нових сучасних підходів до театру, надаючи простір для навчання і практики, а також представлення на міжнародному рівні”, - розповідає засновниця NASHI.etc та його креативна директорка Романа Соутус.

На ідею створення NASHi.etc надихнув приклад відомого нью-йоркського авангардного  театру La MaMa, де тривалий час працювала Романа Соутус. La MaMa — експериментальний театральний клуб у Нью-Йорку, заснований у 1961 році. Він відіграв значну роль у кар’єрі багатьох відомих митців, з цим театром співпрацювали Роберт де Ніро, Аль Пачіно, Денні де Віто та інші. У 1960-х роках LaMaMa був частиною руху Off Off Broadway, який представляв нові авангардні та експериментальні постанови, і з усіх представників руху лише він існує до наших часів. До складу театру також входить мистецький гурт «Яра», який створює театральні вистави на базі української поезії.

NASHi.etc стане партнером театру La MaMa, а його художня керівниця Міа Ю вже увійшла до консультаційної групи, яка ,зокрема, братиме участь у майбутніх навчальних воркшопах та інших подіях українського експериментального театру. 

18 листопада у столичному Будинку кіно відбудеться прем’єра першої вистави – «Кабаре На Кордоні», яка об’єднає відразу п’ять творчих груп: театрально-музичний ансамбль Schmalgauzen, театр тіней “Тіньова”, проєкт Andrii Barmalii x Yevheniia Vidishcheva, Dima Levytskyi та AMÆNTES, створюючи унікальний кабаре-перфоманс на тему перетину кордонів.

Експеримент — це те, що, в першу чергу, відрізнятиме NASHi.etc. Окрім сучасних форматів і більшої творчої свободи, це досягатиметься шляхом міждисциплінарної співпраці. У NASHi.etc відкриті не лише до театральних, а й до будь-яких митців, щоб зробити театральну спільноту більш інтегрованою в ширший процес українського культурного відродження.Так, наприклад, Andrii Barmalii x Yevheniia Vidishcheva поєднують музику з сирими документальними текстами та тілесним перформансом, Dima Levytskyi створює аудіопрогулянки містом, а Тіньова — через створення тіней грають з формами і значеннями. У NASHi.etc творчі колективи поєднуватимуть різні жанри, дисципліни та підходи, аби створити для глядачів новий унікальний досвід. 

Окрім того, жива трансляція є невід'ємною частиною історії NASHi.etc, аби запропонувати глядачам з усього світу дивитися шоу в прямому ефірі. Перша вистава транслюватиметься наживо онлайн та у Нью-Йорку в театрі La MaMa.

La MaMa — експериментальний театральний клуб у Нью-Йорку, заснований у 1961 році.Театр позиціонує себе як місце “для митців усіх ідентичностей, рас, віку та культур”, надаючи їм простір, підтримку і креативну свободу створювати нові формати. Свого часу з цим театром співпрацювали Роберт де Ніро, Аль Пачіно, Денні де Віто та інші визначні актори, музиканти та драматурги. 

Романа Соутус — драматургиня, виконавиця та продюсерка. Тривалий час проживала за кордоном, де працювала з нью-йоркським театром La MaMa. Романа є авторкою та акторкою сольної постановки "HYENA! (Гієна!)", що отримав кілька відзнак та став найкращим експериментальним спектаклем на фестивалі United Solo Festival у Нью-Йорку у 2016. Крім того, Романа стала однією з авторів документального проєкту "Diaries in Exile” (Щоденники у вигнанні), що розповідає історії українців, які змушені були втікати від російського повномасштабного вторгнення. Романа також була членкою New Georges Jam 2021 і стипендіаткою Lambda Literary резиденції для LGBTQ письменників 2017 року.

Фото: пресслужба NASHi.etc.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1418
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду