90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни

90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни

23 Серпня 2023
1337
23 Серпня 2023
11:52

90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни

1337
Надати російській мові офіційний статус або відмовитися від політики декомунізації на догоду Кремлю готові не більше 17–18% опитаних.
90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни
90% українців проти територіальних поступок агресору навіть заради припинення війни

Переважна більшість українців продовжують наполягати на неприпустимості компромісів з агресором задля припинення війни. Про це свідчать результати соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, яке було проведено напередодні Дня Незалежності. 

90,5% опитаних назвали неприйнятним визнання окупованих територій України частиною РФ.

Лише 5% учасників дослідження вважають, що заради припинення війни можна відмовитися від частини українських земель. Готовність поступитися майбутнім членством України в НАТО висловили дещо більше — 18% респондентів. На скорочення ЗСУ у мирний час, яке нібито обговорювалося у Стамбулі у 2022 році, готові погодитися не більше 13% з них. Надати російській мові офіційний статус або відмовитися від політики декомунізації на догоду Кремлю готові не більше 17–18% опитаних.  

Дещо вищий рівень готовності йти на поступки (крім територіальних) демонструють респонденти на півдні та трохи більшою мірою — на сході країни. Однак навіть у цих регіонах, стверджують соціологи, більшість опитаних вважає неприйнятними будь-які з розглянутих поступок.

Аналіз результатів опитування також показав, що близько половини респондентів, які погоджуються з твердженням про те, що «заради миру варто йти на будь-які компроміси» (загалом таких 8%), насправді вважають вищезазначені поступки з боку України неприйнятними. Із тих, хто думає, що «можна йти на компроміси, але не на всі», дві третини вважають неприйнятними жодні поступки з боку України.

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA з 9 по 15 серпня 2023 року. Методом face-to-face опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема, вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що, згідно з результатами соціологічного дослідження КМІС, 89% українців хочуть, щоб Україна стала членом НАТО.

Також ми писали про те, що відсоток українців, для яких українська є рідною мовою, досяг 78%. За останні 15 років цей показник виріс у півтора раза. Розмовляють вдома лише або переважно українською 68% опитаних, за межами дому — 65%. 74% респондентів вважають, що українською престижно спілкуватися серед друзів та колег. Про це свідчать результати опитування, проведеного Центром Разумкова.

Читайте також:

Фото: Pexels

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1337
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
248 дн. тому
Такі опитування треба проводити серед військових яким доведеться своє життя віддавати за території які будуть чинити шалений спротив, аби тільки не повернутись у цю корупційну ганьбу. Не можна опитувати серед тих хто воює чужими життями. Світ також повинен замислитись що власники цієї війни будуть поставляти 2 млн снарядів на рік. Це така справедлива боротьба за повернення тих хто не хоче?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду