Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»

Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»

23 Серпня 2023
556
23 Серпня 2023
17:16

Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»

556
На цей момент за ґратами перебувають вже п’ятеро членів «Вясни», зокрема її очільник Алєсь Бяляцький.
Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»
Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»

Інформаційні ресурси білоруської правозахисної організації «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням». Це стало відомо 23 серпня із провладних телеграм-каналів, повідомляє «Вясна».

За попередньою інформацією, таке рішення ухвалило Міністерство внутрішніх справ. До відповідного списку «Вясну» ще не внесено.

Повідомляється, що «екстремістським формуванням визнається група громадян, об'єднаних під назвою «Вясна/Права людини в Білорусі» з усіма філіями (всього понад 30 ресурсів)». Зазначається, що таке рішення ухвалено на підставі «організації діяльності з підготовки скоєння посягань на суверенітет та громадську безпеку Республіки Білорусь, дискредитації та образи посадових осіб».

«Особи, які беруть участь або здійснюють будь-яку передачу відомостей представникам "Вясна/Права людини в Білорусі", визнаються учасниками екстремістського формування та будуть притягнуті до відповідальності за ст. 361-1 та 361-4 КК Білорусі», — йдеться на провладних каналах.

Організація нагадує, що на цей момент за ґратами залишаються п'ятеро членів «Вясни»: її голова Алєсь Бяляцький, заступник голови Валєнцін Стефанович, юрист Владзімір Лабкович, координатор волонтерської служби Марфа Рябкова та волонтер Андрей Чепюк.

Нагадаємо, 14 липня 2021 року в Білорусі силовики затримали керівника правозахисного центру «Вясна» Алєся Бяляцького. За офіційною інформацією, його затримали на 72 години в межах кримінальної справи. Пізніше йому висунули підозру у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей.

Того ж дня, 14 липня, в Білорусі силовики прийшли з обшуками до правозахисників, журналістів і активістів. Атака на правозахисників відбувалася по всій країні. Зокрема, обшуки пройшли в офісах правозахисного центру «Вясна», Білоруської асоціації журналістів, громадської організації «Імена», руху «За свободу», Центру правової трансформації Lawtrend, Білоруського Гельсінського комітету, Асоціації білорусів світу «Батьківщина», організації «Гендерні перспективи», «Офісу європейської експертизи і комунікацій», Центру економічних досліджень BEROC. Після обшуків загалом затримали 20 осіб. 

5 січня 2023 року у Мінську почався суд над Алєсем Бяляцьким, його заступником Валєнціном Стефановичем і координатором «вільних виборів» Владзіміром Лабковичем. Дмітрія Соловйова, який перебуває за кордоном, судили заочно.

Суд не задовольнив клопотання про звільнення Алєся Бяляцького з-під варти. Адвокати просили про це, тому що Бяляцький має серцево-судинне захворювання.

У березні Бяляцького засудили до 10 років колонії, його колеги по правозахисному центру «Вясна» також отримали терміни ув’язнення.

У 2022 році Алєсь Бяляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація «Меморіал».

Фото: «Вясна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
556
Читайте також
04.08.2023 22:41
Оксана Ціпліцька, для «Білоруський інформаційний центр у Львові»
2 062
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду