У Білорусі закрили доступ до литовського та латвійського сайтів порталу Delfi

У Білорусі закрили доступ до литовського та латвійського сайтів порталу Delfi

9 Серпня 2023
827
9 Серпня 2023
17:41

У Білорусі закрили доступ до литовського та латвійського сайтів порталу Delfi

827
Офіційно про блокування ресурсів білоруська влада не повідомляла.
У Білорусі закрили доступ до литовського та латвійського сайтів порталу Delfi
У Білорусі закрили доступ до литовського та латвійського сайтів порталу Delfi

В Білорусі перестали відкриватися литовський та латвійський сайти Delfi.lt і Delfi.lv. Про це повідомили Білоруська асоціація журналістів та  опозиційний білоруський медіапроєкт «Реформация».

Вони дізнались про це від читачів, які при спробі відкрити сайти виявили, що сторінка залишається незавантаженою, а натомість з'являється напис «Доступ до інформаційного ресурсу обмежений на підставі рішення Міністерства інформації Республіки Білорусь, прийнятого відповідно до Закону Республіки Білорусь “Про засоби масової інформації”».

Білоруський Мінінформ офіційно не повідомляв про блокування сайтів. Крім того, Delfi не внесено до білоруського списку екстремістських ресурсів, який регулярно поповнюється. Останні повідомлення датуються 1 серпня 2023 року і стосуються облікового запису користувача з назвою «Живе_Білорусь» у тіктоку, а також телеграм-каналів «Варушись!» та «Пляцівка | Pliacoúka».

Портали Delfi.lt та Delfi.lv регулярно висвітлюють білоруську тематику, розміщуючи аналітичні публікації, інтерв'ю та новини. Найбільший резонанс останнім часом викликав документальний фільм про білоруські протести «Хроніки сьогодення» журналіста і документаліста Миколи Мамінова. Його розмістили на ютуб-каналі «RU Delfi Литва». 

У коментарях до фільму з’явилися дописи, автори яких вказували на обличчя протестувальників, що в кадрі стояли на проїзній частині міських доріг або тримали в руках біло-червоно-білі прапори. Це дві причини, через які в Білорусі можна отримати тюремний термін.

Редакція Delfi того ж дня ухвалила рішення видалити фільм і опублікувати його наново — вже із заблюреними обличчями всіх героїв. Проте фільм завантажили і поширили в соцмережах канали, близькі до силовиків, зокрема, до управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС Білорусі, яке особливо активно переслідувало опозиціонерів. Після цього було затримано кількох людей, що брали участь у протестах.

Фото: Delfi / Josvydas Elinskas

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
827
Читайте також
06.08.2023 21:40
Олена Чередниченко
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду