detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
23.08.2023 17:16
Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»
Правозахисний центр «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням»
На цей момент за ґратами перебувають вже п’ятеро членів «Вясни», зокрема її очільник Алєсь Бяляцький.

Інформаційні ресурси білоруської правозахисної організації «Вясна» визнали в Білорусі «екстремістським формуванням». Це стало відомо 23 серпня із провладних телеграм-каналів, повідомляє «Вясна».

За попередньою інформацією, таке рішення ухвалило Міністерство внутрішніх справ. До відповідного списку «Вясну» ще не внесено.

Повідомляється, що «екстремістським формуванням визнається група громадян, об'єднаних під назвою «Вясна/Права людини в Білорусі» з усіма філіями (всього понад 30 ресурсів)». Зазначається, що таке рішення ухвалено на підставі «організації діяльності з підготовки скоєння посягань на суверенітет та громадську безпеку Республіки Білорусь, дискредитації та образи посадових осіб».

«Особи, які беруть участь або здійснюють будь-яку передачу відомостей представникам "Вясна/Права людини в Білорусі", визнаються учасниками екстремістського формування та будуть притягнуті до відповідальності за ст. 361-1 та 361-4 КК Білорусі», — йдеться на провладних каналах.

Організація нагадує, що на цей момент за ґратами залишаються п'ятеро членів «Вясни»: її голова Алєсь Бяляцький, заступник голови Валєнцін Стефанович, юрист Владзімір Лабкович, координатор волонтерської служби Марфа Рябкова та волонтер Андрей Чепюк.

Нагадаємо, 14 липня 2021 року в Білорусі силовики затримали керівника правозахисного центру «Вясна» Алєся Бяляцького. За офіційною інформацією, його затримали на 72 години в межах кримінальної справи. Пізніше йому висунули підозру у фінансуванні антиурядових протестів та контрабанді грошей.

Того ж дня, 14 липня, в Білорусі силовики прийшли з обшуками до правозахисників, журналістів і активістів. Атака на правозахисників відбувалася по всій країні. Зокрема, обшуки пройшли в офісах правозахисного центру «Вясна», Білоруської асоціації журналістів, громадської організації «Імена», руху «За свободу», Центру правової трансформації Lawtrend, Білоруського Гельсінського комітету, Асоціації білорусів світу «Батьківщина», організації «Гендерні перспективи», «Офісу європейської експертизи і комунікацій», Центру економічних досліджень BEROC. Після обшуків загалом затримали 20 осіб. 

5 січня 2023 року у Мінську почався суд над Алєсем Бяляцьким, його заступником Валєнціном Стефановичем і координатором «вільних виборів» Владзіміром Лабковичем. Дмітрія Соловйова, який перебуває за кордоном, судили заочно.

Суд не задовольнив клопотання про звільнення Алєся Бяляцького з-під варти. Адвокати просили про це, тому що Бяляцький має серцево-судинне захворювання.

У березні Бяляцького засудили до 10 років колонії, його колеги по правозахисному центру «Вясна» також отримали терміни ув’язнення.

У 2022 році Алєсь Бяляцький здобув Нобелівську премію миру. Лауреатами також стали український Центр громадянських свобод і російська правозахисна організація «Меморіал».

Фото: «Вясна»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY