СБУ викрила російського шпигуна, який готував переворот на заході України

СБУ викрила російського шпигуна, який готував переворот на заході України

11 Листопада 2022
1628
11 Листопада 2022
15:14

СБУ викрила російського шпигуна, який готував переворот на заході України

1628
Громадянин Росії діяв у змові з українським «діячем», пов'язаним із Медведчуком.
СБУ викрила російського шпигуна, який готував переворот на заході України
СБУ викрила російського шпигуна, який готував переворот на заході України

Служба безпеки викрила громадянина Росії, який намагався організувати державний переворот на заході України.

Як повідомили в СБУ, для цього він планував використати низку «громадських організацій», які мали спровокувати заворушення для подальшого створення «народних республік».

Повідомляється, що співробітники Служби безпеки завадили цим планам ще навесні цього року, коли затримали керівників даних «громадських організацій».

Тепер же вдалося виявити російського куратора «операції». Повідомляється, що він пов’язаний з російськими спецслужбами, його дії координували окремі представники адміністрації президента Росії.

Після Революції Гідності у 2014 році він разом з одним із українських громадсько-політичних діячів, пов’язаних з «Українським вибором» Віктора Медведчука, вів підривну роботу, спрямовану на перешкоджання реалізації європейського вектора розвитку України.

«Готуючи ґрунт для державного перевороту, фігуранти поширювали публічно і серед однодумців антиукраїнські звернення з дискредитацією чинної державної влади та закликами до її зміни насильницьким шляхом, уклали та підписали меморандуми та договори, спрямовані на створення сприятливих умов для зміни конституційного ладу силовим шляхом», — розповіли у СБУ.

З цією метою зловмисники також заснували кілька проросійських структур, які мали надавати організаційну підтримку держперевороту та стати джерелом кадрів для «нової влади».

Перед початком повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року росіянин перейшов до безпосереднього вербування учасників силового крила.

У зв’язку з цим йому повідомлено про підозру за 1 ст. 109 КК України (змова з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу та захоплення державної влади).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 10 років.

Нагадаємо, з березня 2022 року в Україні діє законодавство про кримінальну відповідальність колаборантів.

Національне агентство з питань запобігання корупції спільно з громадською організацією «Рух Чесно» працюють над створенням Реєстру ДержZрадників з інформацією про посадовців-колаборантів.

РНБО після початку повномасштабної агресії Росії призупинила роботу партій, які мають зв’язки з Росією.

14 травня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо заборони діяльності проросійських партій в Україні.

СБУ з початку повномасштабного вторгнення викрила близько 700 колаборантів.

Фото: СБУ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду