Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію

Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію

7 Жовтня 2022
3866
7 Жовтня 2022
20:44

Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію

3866
Якщо коротко: бо навіть якщо їх висунули, то голосувати за їхні кандидатури будуть хіба що наступного року.
Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію
Чому Жадан і Зеленський не отримали Нобелівську премію

В українському сегменті соціальних мереж обговорюють результати цьогорічної Нобелівської премії. Як це часто буває, надмірні сподівання породжують розчарування.  Особливо якщо сподівання від початку були марними. Премію з літератури отримала французька письменниця Анні Ерно, а премію миру — російські, білоруські та українські правозахисники (через це почалась запекла дискусія, але зараз не про це). В усякому разі, і сподівання на премію для Сергія Жадана, і конструкція «раз не Жадан, то точно Зеленський» виявились хибними.

Отже, чому Сергій Жадан і Володимир Зеленський не отримали, відповідно, премію з літератури та Нобелівську премію миру?

Власне, не відомо, чи їх висунули — але якщо навіть так, то, ймовірно, не на цьогорічну премію.

Ось як виглядає процес добору лауреатів Нобелівської премії:

У вересні (в нашому випадку — 2021 року) Нобелівський комітет розсилає форми для висування кандидатур сотням людей і організацій, які мають право номінувати на премію.

31 січня (2022 року) — крайній термін подання заповнених форм. Потім комітет перевіряє кандидатів і подає список на затвердження Академії.

У квітні комітет добирає 15—20 попередніх кандидатів для розгляду Академії.

У травні комітет скорочує список до п’ятьох пріоритетних кандидатів.

У червні—серпні члени Академії читають і оцінюють роботи фіналістів, а Нобелівський комітет готує індивідуальні звіти.

У вересні відбуваються збори членів Академії. Прочитавши роботи, члени Академії обговорюють переваги внеску окремих кандидатів.

На початку жовтня Академія обирає лауреата Нобелівської премії з літератури. Кандидат має отримати більше половини поданих голосів. Потім ім’я лауреата оголошується.

У грудні лауреат отримує премію, диплом і документ — підтвердження суми премії. Церемонія вручення проходить 10 грудня у Стокгольмі.

Статут Нобелівського фонду обмежує розкриття інформації про номінації протягом 50 років. Йдеться про імена номінаторів і номінантів, а також перебіг процесу присудження премії.

Процедура висування на Нобелівську премію миру має такі самі терміни. Кандидатів подають члени національних зборів, урядів і міжнародних судів, ректори університетів, викладачі, керівники дослідницьких інститутів, попередні лауреати Нобелівської премії миру, члени правління організацій, які здобули цю премію, нинішні й колишні члени Нобелівського комітету та колишні радники Нобелівського інституту. Дедлайн для подання кандидатур — 1 лютого.

Якщо подання на певну кандидатуру надходить пізніше, її включають в обговорення наступного року. Схоже, із Зеленським, і з Жаданом усе було саме так — про подання і президента, і письменника на Нобелівську премію відкрито заговорили аж у березні. Чи були вони серед номінантів, поданих вчасно? Це ми точно дізнаємось тільки за півстоліття, коли список номінантів буде розсекречений. А поки що — можливо, наступного року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3866
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду