Адвокати Костянтина Жеваго вважають, що бізнесмен не перебуває під санкціями

Адвокати Костянтина Жеваго вважають, що бізнесмен не перебуває під санкціями

8 Серпня 2023
1000
8 Серпня 2023
17:38

Адвокати Костянтина Жеваго вважають, що бізнесмен не перебуває під санкціями

1000
На їхню думку, державні органи опублікували неперевірену інформацію, що «завдає шкоди репутації Костянтина Жеваго».
Адвокати Костянтина Жеваго вважають, що бізнесмен не перебуває під санкціями
Адвокати Костянтина Жеваго вважають, що бізнесмен не перебуває під санкціями

Юристи, що представляють інтереси власника групи «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго, заявили, що не знайшли в офіційних джерелах жодної інформації про накладення санкцій на їхнього клієнта в Україні. Про це повідомив телеканал «Еспресо» з посиланням на адвоката Жеваго Наталію Пушину.

Вона зі свого боку посилається, зокрема, на відповідь РНБО та вважає її підтвердженням відсутності санкційних обмежень.

«Згадані вище органи не підтвердили інформацію про застосування санкцій до Костянтина Жеваго. Повідомили, що інформація про осіб, до яких застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи, опублікована на офіційних сайтах ВРУ, ОП та РНБО. Нами перевірені зазначені офіційні джерела. Жодної згадки про застосування санкцій до К. Жеваго вони не містять», — повідомила Наталія Пушина.

У відповіді РНБО ж ідеться, що ані відомство, ані секретар Ради нацбезпеки не уповноважені збирати, реєструвати, накопичувати чи поширювати дані осіб, на яких накладені санкції. Там також порадили самостійно шукати таку інформацію в указах президента.

Захист бізнесмена вважає, що державні органи опублікували неперевірену інформацію, що «завдає шкоди репутації Костянтина Жеваго та може спричинити негативні наслідки для його особистого та професійного життя».

У червні 2023 року Служба безпеки поширила повідомлення про Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат (ГЗК), підконтрольний Костянтину Жеваго, та назвала бізнесмена «підсанкційним мільярдером».

Ще 25 червня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів санкції проти Біланівського ГЗК, що входить до групи Ferrexpo, йдеться у відповідному указі президента №266. Мажоритарним акціонером і гендиректором Ferrexpo є Жеваго.

Нагадаємо, 28 грудня минулого року ДБР повідомило про затримання Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. Україна вимагає його екстрадиції. 

Вже у січні французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

У березні цього року господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, бізнесмен приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну.

Нещодавно САП і НАБУ повідомили про підозру Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. 

У НАБУ зазначили, що вдалося встановити наявність контактів бізнесмена з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

Жеваго перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення в корупції.

Як відомо, син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо».

Фото: liga.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1000
Читайте також
18.09.2023 14:41
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 184
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду