detector.media
03.08.2023 16:50
Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді
Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді
Бізнесмен перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення в корупції.

САП і НАБУ повідомили про підозру власнику групи «Фінанси і кредит» Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Дії Жеваго кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

У НАБУ зазначили, що вдалося встановити наявність контактів бізнесмена з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

У 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій гірничозбагачувального комбінату в чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції комбінату, але суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляція скасувала рішення першої інстанції та визнала недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

За версією слідства, щоб не допустити втрати акцій, протягом березня–квітня Жеваго передав адвокату 2,7 млн доларів США (1,8 млн — суддям Верховного Суду, решта — як «оплата» посередницьких послуг). І вже 19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

У травні голову суду Всеволода Князєва і адвоката Олега Горецького викрили «на гарячому» під час отримання другого траншу в розмірі 450 тисяч доларів.

Костянтин Жеваго перебуває на території Франції, тож про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

Раніше пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

30 березня 2023 року суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну.

Син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо».

Фото: Ferrexpo

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY